Kövess minket

Hiphop

A Republic Records nem használja többé az „urbánus” zenei kategóriát

A megnevezés gyakorlatilag azt takarta, hogy „fekete zenék”.

Megosztva

Forrás:

A Universal Music alá tartozó Republic Records bejelentette, hogy nem fogják többi használni az „urbánus” zenei kategóriát, mely gyakorlatilag a fekete zenéket foglalta magába. 

A kiadó, mely többek közt olyan előadók otthona, mint Post Malone, Ariana Grandé, Drake, vagy épp The Weeknd, azonnali hatállyal felhagy a kategória használatával, melyet idejétmúltnak tartanak, és arra ösztönzik a többi kiadót is, hogy kövessék a példájukat.

[instagram]CBD5HfyFnD0[/instagram]
Az „urban” az „urban contemporary” rövidítése, a kifejezést egy fekete New York-i rádió DJ, Frankie Crocker találta ki a ’70-es évek közepén, így jellemezte az eklektikus zenei válogatásait, amit szinte csak feketék által elkezdett stílusokkal töltött meg, hiphop, R&B, pop-rap, reggae, stb. Ezekben az időkben még nem volt széleskörűen használva a kifejezés, de az ezután következő években egyre több helyen aggatták az „urban” jellemzőt, szinte mindenre, ami mögött fekete előadó állt. 

A kategóriát többek közt Tyler, The Creator is kritizálta az idei Grammy-díjátadón. „Elég szar, hogy az olyan srácok mint én, és ezalatt azokat értem, akik úgy néznek ki, mint én, bármilyen stílusokat feszegető zenét is csinálnak, mindig a rap és az urbánus kategóriába kerülnek. Nem is szeretem azt a szót, hogy urbánus, olyan mintha politikailag korrekt módon hívnának minket feketének. Miért nem kerülhetünk be mi is a pop kategóriába?”  – mondta a zenész még januárban.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés