Kövess minket

Zene

A Spotify mostantól nem fizet azoknak az előadóknak, akiknek csak 999 streamet ér el a daluk

Megosztva

A Spotify bejelentette, hogy az április 1-jén bevezetett új irányelv értelmében már nem fizet az 1000 stream alatti zeneszámok után.

A döntésre a tavaly közzétett, A jogdíjrendszerünk modernizálása című jelentés után került sor, amelyben a platform felvázolta, hogy a platformon az összes stream 99,5%-a „olyan zeneszámokból áll, amelyek 1000 stream felett vannak”.

A Spotify azt állítja, hogy a döntés nem eredményez „változást a jogtulajdonosoknak kifizetett zenei jogdíjalap nagyságában”, és ehelyett „az évi több tízmillió dollárt az összes jogosult zeneszám kifizetésének növelésére fogja felhasználni, ahelyett, hogy azt 0,03 dolláros kifizetésekre osztaná szét”.

A Spotify mostantól azt is megköveteli, hogy a jogdíjak érvényesítéséhez minimális számú egyedi hallgatót érjen el az előadó. Ezzel próbálják megállítani a mesterséges streaming terjedését. Ez egy tavaly novemberi jelentésükből következik, amely az új változásokra, köztük a csalárd tevékenységre, valamint a fehér zajt vagy természeti hangokat feltöltőkre figyelmeztetett, akik így próbálták „kijátszani a rendszert”.

Az új irányelvek mellett a Bloomberg jelentése szerint a Spotify emelni fogja előfizetési árait is, elsőként az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Pakisztánban, az év vége felé pedig Amerikában is. Hogy Magyarországra mikor érkezhet meg az emelés, egyelőre nem tudni.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés