Kövess minket

Aztaa

A Tények Plusz adásából megtudhattuk, hogy Budapesten van Európában a legtöbb graffiti, de igaz ez?

Majdnem.

Megosztva

Forrás:

Hiába telt el idestova huszonegynéhány év a Firma, Több száz millió című örök klasszikusának publikálása óta, a Tények Plusz hétfő esti adásából egyértelműen kiderült, hogy bizonyos „graffiti festők” folytatva kétes üzelmeiket, továbbra is igen komoly anyagi károkat okoznak Budapesten, és annak közvetlen agglomerációjában. (Mármint nem a felfújt rajzok, feliratok, hanem azok vegyszeres-vizes eltávolítása kerül sokba.) Százmilliós, sőt milliárdos összegek repkedtek a műsorban, ennyit költ elvileg a város a nem kívánt graffitik eltüntetésére, illetve a falfelületek konzerválására – egy, a tisztitást végző szakember véleménye szerint. Ugyan ez a „szaki” jelentette ki, hogy Európa nagyvárosai közül Budapesten van a legtöbb graffiti, és bár hangzatos ugyan az állítás, de egy cseppet sem igaz.

A rideg valóság az, hogy az interneten fellelhető (nem hivatalos) adatok alapján még az első tízbe sem férünk be a leginkább „szétbombázott” nagyvárosok listáján, melyen egyébként Berlin, London, Párizs, valamint Amszterdam mellett például Prága is helyet foglal.

A műsorban a számháború után természetesen feltették az örök kérdést is, miszerint művészet-e a „firkálás”, vagy inkább céltalan vandalizmus az egész, amit egy szűk körön – a rongálókén – kívül senki sem tud igazándiból értékelni. Még az utca emberét is megkérdezték, de azt nem bontották ki részletesebben, hogy mit is nevezünk egyáltalán graffitinek, kvázi egyenlőségjelet téve a tagek, és a különböző feliratok között.

[vembed youtube=”JwtqKUvPAmU” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük