Kövess minket

Sport

„A Zumba® többről szól, mint a mozgás” – interjú Grundmann Béla Zumba® oktatóval

Miért jó zumbázni, és hogyan lesz a fitneszből határokon átívelő közösség? Grundmann Béla Zumba® oktatóval készített interjúnkból kiderül.

Megosztva


Grundmann Béla
NBI-es csapatban kézilabdázott, mint profi sportoló, majd az informatika területe felé is elkanyarodott, mielőtt Zumba® oktató lett belőle. Sportolókkal készített interjúiból kötetet adott ki. Jelenleg a Chili Fitness-ben tart Zumba® órákat, a Testnevelési Főiskolán oktat, és informatikával foglalkozik.

Hogyan jutottál el addig, hogy a zumba legyen a hivatásod?

Az aktív élsport után évekig informatikusként dolgoztam – akkor tanultam meg, hogy a legnagyobb kidobott idő az edzés, hogyha abbahagyod. Minden más egymásra épülő, de ezt végezni kell folyamatosan, és folyamatos örömforrás is. Részben sodródtam a Zumba® felé, de most már tudatosabban állok hozzá: úgy kerültem oda, ahogy ezt a Lőrincz Sárával közösen írt könyvemben le is írom, hogy elkeveredtem egy salsa klubba, amikor még informatikusként dolgoztam, és a salsa bulik, zene, közösség, életforma magával ragadott, de ekkor még nem volt fogalmam a fitnesz világáról. Elmentem egy wellness-fesztiválra Riminibe 2008-ban, és ott megtapasztaltam, mit jelent ez. A kézilabdában nekem a játék és győzelem volt a cél; az, hogy edzettem közben és fejlesztettem a fizikai képességeimet, természetes velejárója volt – a fitnesz világában ez a cél, és ehhez felhasználják a zenét is. Ezen a fitnesz fesztiválon láttam először zumbát: meghallottam egy salsa zenét, és éppen Beto Perez tartott órát a színpadon. Első látásra szerelem volt, hogy zenére, ennek a bulinak a hangulatában eddzek.

Sportnak nevezhető a Zumba®?

A hagyományos értelemben nem: a Zumba® egy életforma, egy fitneszprogram. A sportágaknak van versenyrendszere, itt más a szemlélet. Ez testkultúra gyakorlás, és kerüljük is a tudás összemérését – az a jó Zumba® oktató, akinek sokan vannak az óráján. „I want you to be happy, this is the idea of my program” – mondta Beto Perez, és ez nagyjából kifejezi, miről szól a Zumba®.

Mennyire van a zumbának kultúrája Magyarországon?

Most már egyre inkább van – én az oktatóképzéssel kezdtem el foglalkozni, akkor még nem nagyon tudtam, mi az a Zumba®, azt gondoltam, ez a tánctanároknak szól. De megtapasztaltam, hogy nem, hanem magas szintű általános mozgáskultúrát jelent. Ma már a testnevelési egyetemen választható tantárgy a zumba, illetve évente megrendezzük a Happy Birthday Beto eseményt, ami egy találkozási lehetőség a magyar Zumba® közösség számára. Most már a harmadikra készülünk, összességében pedig ez az ötödik nagy Zumba® rendezvény, ahova az ország minden pontjáról jönnek. Az országos turné ősszel indul, és az a célunk vele, hogy minél több érdeklődőnek elhozzuk a Zumba® programot, akinek nem fér bele, hogy emiatt felutazzon Budapestre. Egyszóval dolgozunk azon, hogy legyen kultúra.

[vembed youtube=”_SCt9FzRM14″ ]

Iskolákba is szeretnék majd menni órát tartani, mert hiszek abban, hogy a zumba egy ütőképes mozgásprogram gyerekeknek: itt nincsen verseny, nincs olyan, aki nem felel meg a testi adottságai miatt. Nem élsportolókat nevelünk, hanem a mozgás örömét akarjuk átadni, nem az a cél, hogy a legjobbhoz képest milyen vagy, hanem hogy te magad fejlődj és örömöt lelj a mozgásban. Szeretnék kiemelni két szlovákiai, magyar gyereket, Öllös Kareszt és Madarász Fannit, akik legutóbb 7000 ember előtt léptek fel Orlandóban Zumba® fitnesz koncerten – ez hatalmas siker.

Praktikus szempontból is nagyon jó a zumba, mert hiába van minden napi testnevelés, nincs annyi tanár és helyszín: zumbázni viszont egyszerre sok gyerek tud, csak hangtechnika kell hozzá és tornaterem.

Ugyanolyan a Zumba® óra gyerekeknek és felnőtteknek?

Természetesen nem, van a Zumba® Kids program, ami nekik szól, ez az egészséges életmódra nevelés eszköze. Egy olyan óra, ahol nincsenek külső elvárások, nyomás a teljesítményre, és mindig pozitív visszajelzést kapnak.

Idősebb korban is lehet zumbázni?

Igen, erre van a Zumba® Gold program: ez azoknak szól, akik idősebbek, vagy egészségügyi problémával küzdenek – vannak az óráimon például kerekesszékhez kötött vendégek is, vagy egy autista fiú, akit sikerült úgy bevonnom a Zumba® órába, hogy nagyon élvezte és intenzíven csinálta a gyakorlatokat.

Te melyik irányzatot képviseled, melyik áll közel hozzád?

Tulajdonképpen mindegyik. Nagyon sokat változtam a zumba által, rengeteg emberrel találkoztam: a Happy Birthday Beto eseményen például Zumba® Kids és Gold óra is van, és most már nekem is komfortos az összes. A gyerekeket megmozgatni, és élményt adni azoknak, akik fogyatékossággal élnek, hatalmas öröm számomra.

Van egy új irányzat is, a Strong by Zumba® program, amit most szeretnék majd beépíteni az óráimba. A Zumba® cég kijött egy saját testsúlyos edzéssel, ami egy kemény edzésforma. Nekem azért tetszik, mert amikor már nem a versenysportok miatt edzettem, unni kezdtem, elveszett a motiváció. A Zumba® – és így ez is – zenére épül, de a gyakorlatokhoz igazították a zenét, hogy kényelmes legyen csinálni, és a zene visz magával, segít csinálni, nem csak egy háttér-hang.

Miben más ez, mint egy „klasszikus” Zumba® óra?

Ez nem egy könnyed kikapcsolódás, nemcsak tánc, hanem négyütemű fekvőtámasz, térdelés, ütés, guggolás is van benne, és a zene is más hangulatú – itt egy teljesen új irányt vesz a Zumba®. Olyanokhoz juthatunk el ezáltal, akik keményebben szeretnek edzeni – aki már zumbázik, egy más szintet tapasztalhat meg.

Mitől függ, hogy valaki visszajár-e a Zumba® órákra?

Én a Zumba® oktatói tevékenységemet szórakozásként kezdtem el végezni, és nagyon örültem neki, hogy sokan eljöttek az óráimra. Nem is gondoltam tovább annál, mint hogy jó ennek a részesének lenni. Inkább edzésnek tekintettem, volt sportolóként ezt a szemléletet hoztam. De azt láttam, hogy az embereknek a guggolás meg erősítés mellett szükségük van arra, hogy egy közösségbe tartozzanak, erre most kezdtem el komoly hangsúlyt fordítani. Bevezettem az online regisztrációs rendszert az óráimra, és elkezdtem tudatosan építeni a közösséget: van zárt Facebook-csoportom, lesz közös bográcsozás, csináltatunk pólót… A nagy zumba csoportok már többről szólnak, mint a mozgás, és ezzel lehet ott tartani az embereket.

A Zumba program megváltoztatta életem: „Gyere és érezd jól magad!” Ezt szeretném oktatótársaimmal közösen mindenkihez eljuttatni.

[vembed vimeo=”72180136″ ]
Ha kipróbálnál egy Zumba® órát, szeretettel várlak az alábbi helyen és időpontokban:

1119 Budapest Etele út 57. Chili Fitness 2., Bikás Park megálló az M4 vonalán.

Hétfő, szerda 20.00-21.00 szombat 11.00-12.30, 90 perces óra

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés