Kövess minket

Hiphop

Aesop Rock és GZA nagyobb szókinccsel rendelkezik, mint Shakespeare

A Keleti-parti rapperek viszik a hátukon az egész szakmát!

Megosztva

Érdekes kutatást végzett egy New York-i tudós, Matt Daniels. Felmérésében a hiphop szakmában egykor és jelenleg is tevékenykedő előadókat vizsgált úgy, hogy csak a szókincsüket vette figyelembe. A tanulmányban 35 ezer szót használt fel különböző dalszövegekből, majd ehhez hasonlítva szűrte ki a rapperek egyedi szavait. 

Érezd a különbséget

Képtalálat a következőre: „aesop rock gif”

A trónra a portlandi, Aesop Rock csücsülhetett fel a maga 7392 szavával, ami azt jelenti, hogy több, mint kétszer annyi egyedi szót használt fel eddig, mint DMX (3214), aki a lista utolsó helyére volt csak elegendő.

Mondunk ennél cifrábbat is! Daniels arra is kíváncsi volt, hogy Aesop Rock legbőségesebbnek mondható szókincse, mennyire törpül el a világi irodalom nagy alakjai, Shakespeare és Herman Melville mellett. Na, és most figyelj! A fenti 35 ezres szavas módszer arra is fényt derített, hogy Aesop Rock még náluk is több egyedi szót használt dalaiban, mint a két szerző bármelyik művében. Hát nem csodás?!

Képtalálat a következőre: „wu tang clan gif”

Az egyedi szavakban úszó Rock után, a Wu-Tang Clan tagjai (kollektíven) voltak az abszolút trónbitorlók, ugyanis a tagok közösen az első 10 között foglalnak helyet. Közülük is GZA (6426) volt a legkiemelkedőbb, így már teljesen érthető, hogy miért nevezik „Zseninek”.

(Az sem utolsó tény, hogy a legtöbb egyedi szóval rendelkező rapperek, mindannyian a Keleti-partról érkeztek)

Sok a strici

Képtalálat a következőre: „snoop dogg gif”

A felmérés azért is volt nehéz, mert iszonyúan sok szlenget és rövidítést használnak az előadók, így például: a „pimp, pimps, pimpin'” szavakat egyesével számolta az algoritmusra épülő program. Ezeket természetesen manuálisan kellett kiszűrni, hogy érdemleges eredményt kapjanak.

Az alsó osztály meglepetései

Képtalálat a következőre: „drake gif”

Tényleg meghökkentő volt, hogy a világsztárnak titulált DMX az utolsó helyen áll, de az még inkább, hogy a skála utolsó húsz százalékába tartozik még: Tupac, Kanye West, Too Short, 50 Cent, Bone Thugs-n-Harmony és Drake is.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik rapper hány egyedi szóval bír, akkor katt IDE!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés