Kövess minket

Kult

Afroamerikai nő került az amerikai húszdollárosra a hetedik elnök, Andrew Jackson helyett

Pocahontas és Washington felesége után Ő a harmadik nő, akinek az arcképe bankjegyen szerepelhet. És, egyben az első afromamerikai is.

Megosztva

Harriet Tubman afroamerikai rabszolgamentő arcképe kerül az amerikai húszdollárosra, Andrew Jackson, az Egyesült Államok hetedik elnökének arcképe helyett – közölte Rob Runyan, az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője szerdán.

Harriet Tubman lesz így az első afroamerikai nő, akinek az arcképe rákerül az amerikai papírpénzre. Az amerikai dolláron több mint 100 éve nem szerepelt női arckép.    

Runyan nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy a húsz-, tíz- és ötdollárosokon milyen változások történnek majd, mint mondta, Jacob Lew pénzügyminiszter hivatalos bejelentése során többet árul majd el.

A Politico című lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a tízdollárost továbbra is Alexander Hamilton amerikai alapítóatya arcképe díszíti, míg internetes hírportálok beszámolói szerint az ötdolláros bankón valószínűleg egy polgárjogi aktivista arcképével lehet majd találkozni.

Női arcképpel, az egykori amerikai elnök George Washington felesége, Martha Washington arcképével az amerikai papírpénzen legutóbb 1891 és 1896 között lehetett találkozni, előtte pedig az 1865 és 1869 között forgalomban lévő húszdollároson egy csoportképen az amerikai őslakos bennszülött indián nő,  Pocahontast volt látható.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.