Kövess minket

Hiphop

Amikor a rapperek összefognak – a magyar hip-hop posse felhozatala

Az Animal Cannibals-től a Slow Village-ig.

Megosztva

Forrás:

Magyarországra a ’90-es évek elején szivárgott be a földalatti hip-hop, és – néhány kivételtől eltekintve – a legtöbb buli arra ösztönzött, hogy a szcéna szereplői összetartsanak, valamint egymásra támaszkodva alakítsák ki a kultúrát. Ennek köszönhetően rengeteg előadó állt össze eddig, különböző zenékben közvetítve az összetartás üzenetét, vagy csak a hip-hopot éltetve, ha nem éppen saját keménységükről készítenek egy látványos bemutatót. Hazánkban mindegyikre volt már példa, össze is szedtük őket kronológiai sorrendben a teljesség igénye nélkül. Induljon az időutazás!

(Megjegyezés: A posse trekkek olyan zenei alkotások, ahol egy előadó egy dalban teret ad a csapatának, barátainak, és legalább négy különböző rapper szerepel a nótában.)

1998 – Animal Cannibals – Mindenki

Utazásunkat 1998-ban kezdjük, amikor az Animal Cannibals néhány Fila Rap Jammel a hátuk mögött úgy gondolták, hogy érdemes lenne a tehetségkutatón feltűnt figurákkal egy közös számot készíteni. Így rántották össze a bandát, melyben megtalálható többek közt az A.R.T., Az Árral Szemben, a Firma, vagy éppen Sub Bass Monster és az NKS. A dalban feltűnt 31 mc legtöbbje saját imázsát építi, miközben felhívják a figyelmet a közösségre, amit csak összefogással lehet építeni. Érdekesség, hogy míg az album verzióban Dopeman is feltűnik, a klipes változatban már kivágták az ő verzéjét. Lehetséges, hogy azért, mert a többiekkel ellentétben Dopeman a rapzene biznisz részét emeli ki: „Nekem a hip-hop az üzlet, a rap zene pénz / Ha nincs benne biznisz, nem érdekel az egész

[vembed youtube=”MtsA4XnBg64″ ]

2003 – Hősök, Connections – Honfoglalók

A Hip-Hop Missionnel hírnevet szerző Hősök 2003-ban kiadta második albumát, a Nyelvtant (ami a mai napig az egyik legjobb és legfontosabb lemeze a magyar rapnek). Itt kapott helyet a Connectionnel közös Honfoglalók is, ami rengeteg új hallgatót rántott be a magyar földalatti zenébe. A 8 perces dalban Ecküék és Tibbahék csapata felhívja a figyelmet, hogy ez a szubkultúra kicsit átváltozóban van, felhígult, és az újonnan bekerülő mc-k nem adják meg a kellő tiszteletet azoknak, akik előttük taposták az utat. Mi sem mutatja jobban e trekk sikerességét, hogy 15 év után is az egyik leismertebb magyar rap zene, a Hősök nagykoncertjein még mindig a repertoárt erősíti, és minden rajongó egyszerre kezdi el, hogy „Egy Isten, egy család, egy élet, egy barát…”.

[vembed youtube=”Nlal7L9lC8k” ]

2005 – Westprém City Allstarz

Maradunk Veszprémben, ahol a Hősök 2005-ben azzal a konstruktív ötlettel állt elő, hogy összeszedik a megye legkiemelkedőbb rap előadóit, hogy egy lemezen reprezentálják magukat. Az album második dala egyfajta előszava a korongnak, ahol mindegyik résztvevő egy pár soros verze erejéig bemutatkozhat. A teljesség igénye nélkül, olyan mc-k köpködik a rímeket, mint Thoma, Pi3r, a Különvélemény, vagy éppen Sub Bass Monster.

[vembed youtube=”IjLNBRBAi_k” ]

2007 – Wemsical Presents – Szegeden Szabadon

Szeged 2007-re a magyar hip-hop egyik fővárosa lett, ennek köszönhetően gyűltek össze olyan előadók, mint az I.F.S., Döme,  FMan (alias Trap Kapitány, vagy akár Milli Chab, hogy összehozzák a Wemsical által a Szegeden Szabadon-t. A megmozdulás főereje az I.F.S-es Smile Of Hell volt, akinek a házi stúdiójában rakták össze a nótát. A keményebb, rockosabb alapon az előadók szeretett városukról szólnak, illetve az ottani színtér összefogásáról mesélnek. A dal olyan sikeres lett, hogy 2009-ben folytatása is készült, igaz ez már kevésbé lett ismert.

[vembed youtube=”ws0Z_KFTYvs” ]

2008 – Animal Cannibals – Északon Délen

Eljött 2008 és a Kannibálok úgy gondolták, ideje a Mindenki 10 éves évfordulójára megint összehívni a bandát. Bár a Mindenkiből egyedül Sub Bass Monster tért vissza, ez a dal a mai napig a magyar hip-hop egyik himnuszának számít. Mc Gőz, a Hősök, a Connections, illetve Funktasztikus is megjelenik többek közt egy-egy verze erejéig, hogy éltessék az összetartást.

[vembed youtube=”rDEi0hwIUC8″ ]

2008 – Riddler – Egy Irány

Riddler Korridor című albuma több szempontból is érdekes volt a megjelenése idején. A 11 számos lemezen Riddler közreműködők nélkül repíti szét az agyunkat okos rímeivel és társadalmi problémák tömkelegével. Jó, ez nem teljesen igaz, hiszen a 11 trekkből egyben vannak közreműködők, nem is egy, hanem 23, így prezentálva az Egy Irány című nótát. Riddler egy interjú keretében elmondta, hogy bár nem akart egyáltalán semmilyen közreműködőt, úgy gondolta, hogy mégis meghívja azokat az előadókat egy zene erejéig, akiknek a lemezén ő is részt vett. Az Egy Irány szintén az összefogást élteti, bár nem feltétlenül egységes az mc-k mondanivalója. Érdemes itt kiemelni, hogy Artoscsaba az egyik legkreatívabb verzét írta, ami a magyar posse hip-hopban valaha megjelent.

[vembed youtube=”zN4bNOm0cec” ]

2008 – Animal Cannibal és AC Tábor All Starz – Faház meg Sátor

A 2000-es évek ikonikus nyári időpontja volt mindig az Animal Cannibals tábor, amit minden évben Balatonalmádiban tartottak meg. Itt megfordult általában a magyar hip-hop krémje, és egy hétig lehetett velük lógni, sörözgetni és strandolni. A tábornak nagyon jó híre volt, az előadók is rengeteget sztoriztak arról, mennyire is szeretik a nyárnak ezt az egy hetét. Innen jött, hogy a visszajáró vendégekkel ideje lenne egy, a tábort éltető himnuszt gyártani, így született meg a Faház meg Sátor. Eckü, Fluor, Különvélemény, meg persze Sub Bass Monster is részt vett a munkálatokban.

[vembed youtube=”Ic-KmhJ64CE” ]

2009 – Barbárfivérek – Slepptrekk

Tibbah és Deego formációja elég sok jó dolgot húzott elő a kalapból az évek során, ezek közé tartozik a 2009-es Disznóól lemez is. A boom bap hangzásvilág remekül kiütközik az albumon, amin helyet kapott a Slepptrekk is. A kizárólag Bloose Broavaz tagokat megszólaltató zene nem szól másról, mint a címéről: egy körkép bemutató a krúról, mi így csináljuk, és ezért tartunk ott, ahol. A dal maga 11 perces, ezzel talán tartja is a rekordot a magyar hip-hop muzsikák körében. A Bloose-tól később sem állt távol a posse trekkek készítése, 2013-ban ismét összeálltak a tagok egy közös zenében, ahol a 15 éves Bloose Broavazt éltették, ez lett a Banda Bloose.

[vembed youtube=”d8FCwM-oxpY” ]

2013 – Hősök – Hip-Hop Hatalom

Ecküék ezt számot az Északon Délen folytatásának szánták, így behívták a szcéna fontosabb szereplőit, hogy együtt rappeljék el, miért is tör egyre nagyobb magaslatokba a kultúra, aminek nem is lehetne más a közös nevezője, mint az összetartás. Zeneileg talán ez a legkreatívabb alkotás posse zenék terén, a legenda szerint Mr. Joeker maga gitározta fel a refrén dallamát, miközben csak próbálgatta, mi szólhat jól. A dalban megszólal az akkor még Káva Krú-s Fura, Tkyd, a Wellhello előtti időszakból Diaz, és Sub Bass Monster sem maradhatott el.

[vembed youtube=”T_f-DPn-c3Y” ]

2014 – OSG All Stars – Ha Hív a Street

Az OSG sokaknak egyet jelentett a magyar hip-hoppal, ezt mi sem jelzi jobban, hogy az eredetileg extrém sportokat előtérbe helyező rendezvény inkább szólt a koncertekről, mint a sportról. Minden évben készült egy aktuális promo zene a rendezvényhez, viszont 2014-ben majdhogynem az egész fellépő gárdát összehívták, hogy elmondják: az OSG egy olyan élményt ad, mint semmi másik rendezvény az országban.  Az NKS, a Killakikitt, a DSP, és a Hősök is többek közt egy klipben invitáltak meg mindenkit, aki rajong a hip-hoppért vagy az extrém sportokért.

[vembed youtube=”dJK0WjByM2w” ]

2016 – OL’STARZ – Óvakodj Utókor

Stepcho ötlete nyomán gyűltek össze a hip-hop „nagyöregjei”, hogy Bumrush HipHop Fesztiválnak elkészítsék az Óvakodj Utókor című dalát. A trekk érdekessége, hogy csak 2005 előtt feltűnt előadókat sorakozat fel, mint pl Deego, Hősök, Busa, Siska Finuccsi, Ryzo, valamint az Animal Cannibals sem maradhat el, Sub Bass Monsterrel egyetemben. De sajnos hiába a patináns névsor, ha a mondanivaló csak annyi, hogy az új zenék a nyomába sem érhetnek a régieknek, kár is erőlködni.

[vembed youtube=”AJGb-2WMxcs” ]

2016 – Slow Village – Posse

Lassúfalú földjén gyűltek össze a földalatti mozgalom mostani helytartói, a Sör és Fű, HRK, Drumlord, Snarezetes és a rendkívül alulértékelt Phlat közreműködésével. A chilles beat, a laza flow az előadóktól, az okos rímelések remek összhangot képeznek, így a 8 perces időtartam alatt önkénytelenül is mozog a feje a hallgatónak. Ezt követte a Posse2, ami méltóan követi az alapokat lerakó első részt.

[vembed youtube=”cywGFiBnGNs” ]

2016 – Mr. Busta – Hennessy

Bár Busta személye mindig is megosztó volt, ahhoz van érzéke, hogyan hozzon össze tehetséges előadókat. Így jöhetett létre a Hennessy című szerzemény, amin helyet kap a régi Kamikaze-s bűntárs, Funktasztikus, emellett Fura, Essemm, az AK26 és Awful emeli ki az emberi kapcsolatok és egymás mögötti szerveződés természetét. A dal kicsit ironikusan hat, azok után, hogy mind Essemm, mind az AK26 megszakították nem sokkal később a kapcsolataikat Mr. Bustaval.

[vembed youtube=”GyYlBobOb4M” ]

2017 – Gege – Az van

Gege talán az egyik legígéretesebb magyar rapper, nem sokan rendelkeznek olyan szókinccsel, mint ő, valamint a baráti körében olyanok találhatóak meg, mint a Stereo Kollektív, Bio, Zial, Peety, Duuz Banner, és a személyes kedvencem, a PoeNick. Egy nagyon kellemes nótát köptek fel Gege Dokumentum LP-jére és nyílván beszédes a 4:20-as időtartam.

[vembed youtube=”UrgU4YxgVlw” ]

Írta: Steiner Krisztián

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés