Kövess minket

Aztaa

Amikor a valóság túl unalmas: az Alternatív Valóságjátékok világa

Megosztva

Forrás:

Manapság rengeteg hírforrásból hallhatjuk a fake news kifejezést. A szófordulat Donald Trump elnöksége alatt lett populáris fogalom, mellette megalkotta az alternatív tények és valóság világát is, de maga az alternatív valóság, mint elmélet, korábban is létezett. A felvetés szerint az alternatív valóság az határvonal, ahol a valóság és képzelet összemosódik, vagyis egy kitalált történetet tálal elénk, melynek alapjai a valóságra épülnek, úgy értelmezzük, mint egy megtörtént esetet, cselekményt. Innen az Alternative Reality Game, mely ARG rövidítésként kezdte el útját és mára már szubkulturális jelenségként is hivatkozhatunk rá.

Bár az ARG-nek rengeteg formája lehet, e cikk csak néhány példát mutat fel, hogyan is kell ezt elképzelni. Az ARG-nek egyetlen egy funkciója van: promotálni egy történetet, játékosokat invesztálni egy mesébe, így hírverést okozva reklámozza az adott sztorit.

Miért vagy ilyen komoly?!

Forrás:

A Sötét Lovag minden idők egyik legsikeresebb filmje, az IMDB Top 250 listáján jelenleg 4. helyet foglalja el és sokak szerint a legjobb szuperhős film, amit valaha elkészítettek. Ennek hátterében egy olyan kampány áll, mely az Egyesült Államokban hatalmas tömegeket ért el.

A 2007-es San Diego Comic Con-on egy csomó összefirkált bankót dobáltak a tömegbe, melyen a Joker-vigyor látható és egy weboldalcím: whysoserious.com (ma is elérhető, a kampány menete található rajta). Akik a weboldalra kattintottak, egy felhívást találtak, magától Jokertől. Így megindult az ún. scavenger hunting (amit kincskeresésnek tudnák a legjobban lefordítani), melynek célja, hogy a játékosok különböző nyomok alapján találjanak meg telefonszámokat, weblapokat. A whysoserious.com-on például egy koordináta volt található és egy dátum. Az adott lokáción egy telefonszámot kaptak a játékosok, amit ha felhívtak, egy újabb nyomot kaptak. Aki elég kitartó volt, komoly nyereményben részesülhetett: először egy szám a Gotham City Newsból, majd ha tovább folytatták a kincskeresést, az első hivatalos trailert is sokkal korábban tekinthették meg, mint az átlag néző. A kampány során rengeteg embert küldtek az utcára, arcukat Jokeresre festették, sőt egyszer az egyik Jokert elkapta ‘“maffia” és “megölte”.

Ezenkívül rengeteg weboldalt kezdtek üzemeltetni, melyeket az igazán kitartó vadászoknak szántak. Harvey Dent kampányoldalától kezdve a gothami pizzás honlapján keresztül egészen a gotham-i pályaudvarának weboldaláig minden megtalálható volt, melyeken ha ügyesen kutakodott a játékos, a végén egy újabb trailer vagy a film poszterei várták.

És hogy ez miért volt fontos? A Sötét Lovag elég in medias res vág bele a történetbe, és a film elején már a káosz az úr, miközben a Batman: Kezdődik egy viszonylag nyugodt, bár szétrombolt város hagy maga mögött. A kampány része volt ez is, hogy a két film közötti űrt valósággal töltsék meg és Gotham City-t egy létező várossá varázsolják.

De tényleg meghaltak?

Forrás:

Persze nem a Sötét Lovag az egyetlen film ahol hasonló módszerekhez nyúltak a népszerűsítés és a világépítés érdekében. A kézikamerás szörnyfilm, a Cloverfield világát kamu cégek és civil szervezetek weboldalaival tették teljesebbé, de említhetném az eXistenZ című bizarr Cronenberg filmet is, amely már eredetileg is alternatív valóságokról és virtuális játékokról szól, így tökéletes alapanyag volt átültetni egy ARG-be.

A hoax és az ARG határán mozgott az 1999-es klasszikus horror, az Ideglelés, mely megpróbálta elhitetni a nézőkkel, hogy három fiatal rejtélyes körülmények közt tűnt el egy erdőben, és semmi mást nem hagytak maguk után, mint egy videókazettát, amin rögzítették az eseményeket. A készítők a kézikamerás filmen túl weboldalakat készítettek, melyek háttéranyagot adtak a filmben említett blairi boszorkányhoz, és még egy kamu dokumentumfilmet is készítettek a fiatalok eltűnéséről, és a környék legendájáról. A hoax annyira jól sikerült, hogy egyesek teljesen bekajálták az eltűnés történetét, míg mások azt hitték létezik egy igazi kazetta, a moziba került verzió pedig csak egy újrafelvett anyag.

Egy gyilkos Youtube csatornája

2007-ben egy seventybroad nevű csatornán megjelent egy pár másodperces videó, melyen egy kisfiú beleüvölt a kamerába, majd a kiáltás közben véget ér a videó. 2014-ben szintén erre a csatornára kétes című videók kerültek fel két lejátszási listába, melyek az “Akkor” és “Most” nevet kapták. Felkerült a “Kit öltem meg” című videó is, ahol egy fiú bevall egy gyilkosságot. További videók kerültek fel, egy olyan is, ami “A gyilkosság, miért kellett elrejtenem”. Mivel az egész egy videóblognak tűnik, ezért sokan hitték valósnak a történetet. Eközben egy seventybroad nevű Twitter fiók is feltűnt a neten, ahol a posztok végig arra utaltak, hogy ez csak egy történet, és a videóban látható ember csak egy Szereplő, aki eljátszik valamit, és erre reflektál a Twitter az Alkotó. Azonban a videókban a Szereplő egy idő után az Alkotónak kezd üzengetni, hogy ne írja ilyen szomorúra a történetet. Ezzel egyidőben újságcikkek jelentek meg a Youtube csatornáról, melyek arról szóltak, hogy valaki az interneten bevallott egy gyilkosságot, beteg és keresik. Az egész annyira komoly lett, hogy a csatornára egy ideig nem töltöttek fel videót. Aztán pár hét elteltével jött egy újabb videó, melyben a Szereplő azt taglalta, hogy a csatorna miatt kicsapták az egyetemről, rendőri eljárás folyik ellene. Később egy másik videóban azt láthatjuk, ahogy mostohaapja kiteszi otthonról, mert kirúgták az egyetemről.

A jelenségről az Inside A Mind nevű Youtube csatorna egy háromrészes sorozatot készített a Seventybroadról, melyben sorra veszik, milyen Youtube, Twitter és Discorg jelenségek kellettek ahhoz, hogy a nézők játékosokká váljanak, ugyanis a történet nem állt itt meg. Az Alkotó folyamatosan elrejtett nyomokat, mely során a játékosok közelebb kerülhettek a történet végéhez. Sajnos azonban az utolsó epizód sosem készült el a Seventybroadból.

Az Inside A Mind alkotójának sikerült felvenni a kapcsolatot az Alkotóval (aki a Szereplő is egyszemélyben és George-nak hívják), és egy interjú során kiderült, hogy amellett, hogy a gyilkosság nyilvánvalóan kamu, az internetes portálok cikkei sem valósak, ahogy az egyetemről sem csapták ki. A rendőrségi eljárás azonban valós volt, ugyanis az egyik videójában pár másodpercre látszódik egy jelzőpisztoly, amit csak engedéllyel lehet birtokolni.

George elmondta, hogy azért nem készítette el a sorozat utolsó részét, mert ahhoz pénz kellene, szereplők és idő, neki pedig egyikből sincs sok, így nem tudja elkészíteni a fejében lévő befejezést. Bár a rajongók felvetették a közösségi finanszírozást, George ezt elutasította, mondván a Seventybroad egy móka csak, amiért a rajongóknak nem szabad fizetniük, az élmény a fontos.

[vembed youtube=”ZpaInepBRLc” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés