Kövess minket

Aztaa

Amszterdam kitiltaná a külföldieket a coffee shopokból

Csak hollandok vásárolhatnának füvet a városban.

Megosztva

Forrás: toursinamsterdam.com

Könnyen koppanhatnak azok a legális fűre vágyó turisták, akik a pandémia lecsengése után Amszterdamba utaznak, hisz a polgármester tervei szerint hamarosan kitilthatják a külföldieket a coffee shopokból.

Femke Halsema szerint egyre több vendég csak azért érkezik a városba, hogy füvezzen, ez pedig zavarja a helyieket. „Amszterdam egy világváros, és azt szeretnénk, ha sok turista érkezne hoznánk, de inkább a város szépsége és kulturális sokszínűsége miatt” – mondta a polgármester a holland állami TV-ben előző hét pénteken, hozzátéve, hogy a fűturizmus a helyi bűnözői csoportokat segíti. Egy állami felmérés szerint a külföldi turisták 58%-a a drogok miatt érkezik Amszterdamba. A rendőrség és az ügyészség támogatja a szigorítást. Halsema állítja, ha döntés születik a fűturizmus megállításáról, akkor is hosszú hónapokba telhet, mire érvényt szereznek neki, ugyanis rengeteg vitás kérdésen kell átmenniük az érintett fűboltokkal. 

Hasonló szabályozás már érvényben van több más holland városban, például Maastrichtban és Den Boschban, Amszterdamban eddig csak azért nem vezették be, mert féltek, hogy nagyon megnövekszik a feketekereskedelem. Az olcsó repülőjegyeknek és az Airbnb felfutásának köszönhetően a 850 ezer lakosú Amszterdamra 20 millió turista jut évente, akiknek nagy része keveset költő fiatalok. 2025-re már 29 millióval számoltak, de ezt persze könnyen felülírhatja az említett szabályozás, és a kiszámíthatlan pandémia.

(Guardian)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés