Kövess minket

Kult

Amszterdamban kiállították azt a pisztolyt, amellyel a festő öngyilkosságot követett el

A holland festő tébolyának okait mutatja be az amszterdami Van Gogh Múzeum pénteken nyíló új kiállítása, amelyen először láthatja a közönség azt a pisztolyt, amellyel a művész 1890-ben mellbe lőtte magát.

Megosztva


A téboly határán című kiállítás arra keresi a választ, hogy miért vágta le fülét Van Gogh, és milyen természetű volt mentális betegsége, amely elvezetett ahhoz, hogy 1890-ben, 37 éves korában mellbe lőtte magát egy Párizs közeli mezőn. 

A kicsiny, korrodálódott revolvert egy magánygyűjtőtől kapta kölcsön az intézmény, és először mutatják be múzeumban – közölte a Van Gogh Múzeum. 

Amikor Van Gogh 1890. július 27-én meglőtte magát, még vissza tudott vánszorogni abba a fogadóba, ahol annak idején lakott, ám 30 órával később belehalt sérüléseibe. A pisztolyt nem találták meg.

1960 táján egy földjét művelő gazda egy hétmilliméteres pisztolyra bukkant azon a mezőn, ahol Van Gogh öngyilkosságot követett el. A korrózió mértékéből a szakemberek arra következtettek, hogy a fegyvert 50-60 éve rejthette a föld. 

A pisztoly korlátozott tűzereje magyarázatot ad arra, hogy a közelről leadott lövés miért pattant meg Van Gogh bordáján. A golyó lefelé pattant és túl mélyen hatolt be a festőművész testébe ahhoz, hogy kockázat nélkül el lehetett volna távolítani, ezért halt bele a lövésbe Van Gogh 30 órával később.

A szeptember 25-ig tartó kiállítás egy másik érdekes darabja egy közelmúltban megtalált levél Felix Rey orvostól, aki Van Goghot kezelte a kórházban, amikor a festő a dél-franciaországi Arles-ban levágta fülét.

Rey levelében van egy rajz, amely bemutatja, hogy Van Gogh teljes bal fülét levágta, nemcsak annak egy részét, ahogy az közismert volt.

A tárlaton bemutatják Van Gogh Reyről készített portréját is, és számos dokumentumot a festő betegségéről.
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük