Kövess minket

Aztaa

Amszterdami kiruccanást tervezel jövőre? Készülj a drágulásra!

Emelkedik a turistaadó a holland fővárosban.

Megosztva

Forrás: Instagram

Emelik a turistaadót Amszterdamban, a cél pedig a keveset költő turisták kiszorítása. A város lakói elégedetlenek, mivel túl sok (pár éven belül 23 millió) turista érkezik a holland fővárosba, emiatt előző héten tüntetést is tartottak. A helyi döntéshozók meghallották a lakosok panaszait, és bejelentették, hogy felemelik a belvárosi szobákra kivetett turistaadót, 5-ről 6 százalékra. A döntés a jövő évtől lép érvénybe.

A helyi tanács egyik tagja, Udo Kock azzal indokolta a döntést, hogy ezzel próbálják elejét venni, hogy még több “budget” turista jöjjön Amszterdamba, akik csak utcai falafelt esznek, és órákig a piroslámpás-negyedben nézelődnek. Kock saját bevallása szerint inkább pénzesebb, múzeumba járó, rendes étteremben vacsorázó vendégeket látna szívesen. A The Guardian számai szerint 2016-ban amúgy a turisták negyede szállt meg olcsó hostelekben, a 16 millió látogató közül. A tanácstag emellett a rendőri jelenlét növelésével, és a takarítási költségek fedezésével indokolta az adónövelést.

A The Guardian megszólított egy hotel menedzsert is, Rick Aaalders szerint a tanács lépése csak pénzszerzésre jó, ugyanis Amszterdam turistaadója már így is iszonyatosan magas, így egy 1%-os növekedés nem fog senkit sem elijeszteni a falafelevéstől, és prostinézegetéstől.

(Mixmag)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.