Kövess minket

Aztaa

Atisha Paulson képei: perverz DM üzenetek az Instagram legmélyebb bugyraiból

„How much for sex?”

Megosztva

A közösségi média ambivalens hatalommal bír: tömegeket befolyásol, függővé tesz, értékrendet formál, torz és hamis képet mutat a másikról, ezzel együtt össze is köt minket és rengeteg új kaput nyit. Ugyanakkor a technológia fejlődésével, a szüntelen információáramlással, az Instagram, a Snapchat, a Facebook és Twitter térhódításával komoly erkölcsi hanyatlás is együtt járt, az internetes ismerkedés pedig egy szempillantás alatt felgyorsult és elveszítette az intimitás és a személyesség illúzióját is. Pornósztárok és híres modellek százai csinálnak privát, méghozzá fizetős Snapchat profilt, a rajongók pedig buta bátorsággal szórnak el havi 50-100 dollárokat pár virtuális ciciért és formás fenékért. Vannak, akik viszont nem mennek el idáig, csupán fellépnek instázni, hogy aztán prosztó parazitaként elárasszák a csinos modellek és hírességek profiljainak kommentszekcióit és chatfelületeit lényegretörően diplomatikus ajánlataikkal.

Hivatalos Instagram-etikett pedig még nem alakult ki, és ez rendben is van, viszont nekünk sem kell messzire mennünk egy „d*gnálak” „mi a címed?” esetleg egy „gyere b*szni” hozzászólásért. A 444 hiánypótló cikke pedig kiválóan összefoglalja, mi is folyik a magyar közösségi médiában, avagy hogyan kínálja fel magát az itthoni férfitársadalom macsóserege a hazai bulvárlét üresen szépelgő celebnőinek.

Atisha Paulson, (aki fotográfus lévén már olyan lapoknak dolgozott, mint a New York Times, a Vice, a Huffington Post, az i-D, a GQ, vagy a Wall Street Journal) is ezt a bizarr, szomorúan nevetséges jelenséget vizsgálja képein keresztül. Frissen kiadott, autentikusan az Instagram direct message funkciójára utaló „DM” címet viselő magazinja saját munkáit tartalmazza, azokat megspékelve a riasztó és röhejes dm üzenetekkel, amiket ő maga kapott a felelőtlen felhasználóktól. 

Forrás: Atisha Paulson

Forrás: Atisha Paulson

Forrás: Atisha Paulson

Forrás: Atisha Paulson

Története akkor kezdődött, amikor a Playboy megosztotta képeit Instagramon. Műveinek középpontjában legtöbbször az ember áll, azon belül is az esetek többségében csinos, természetes szépségű lányokkal dolgozik együtt. Így nem volt véletlen sem a brand reklámja, sem a szokatlan közönségsiker: a nyuszis cég promója után nem sokkal férfiak üzenetei és meztelen képei árasztották el profilját, mivel azt hitték a repostolt fotókon ő szerepel. A megkeresésekre nem válaszolt, csupán képernyőfelvételt készített róluk és elmentette azokat. Majd nemrég úgy gondolta, visszavág, és elkészítette zseniális és ötletes kiadványát, ami végeredményben perverz üzenetek és remek fotográfiák kreatív gyűjteménye lett, látleletet adva a fent vázolt problémáról. [blockquote]”Elkezdtem screenshotokat posztolni az üzeneteikről instasztoriba, és az emberek teljesen kiborultak. Rengeteg köszönetet kaptam nőktől és férfiaktól egyaránt, hogy felfedtem ezeket az embereket. Sokan javasolták, hogy írjak egy könyvet erről, csináljak egy magazint, vagy egy projektet, és pontosan ezt tettem.

Őszintén, egy nagyon erős nő nevelt fel, két nagyon okos lánytestvérem van, és hozzámentem egy olyan hölgyhöz, aki talán a legéleterősebb, akivel valaha találkoztam. Ezért soha nem fordult meg a fejemben, hogy így beszéljek egy nővel.

Legtöbbször férfiaktól kaptam perverz üzeneteket, de volt néhány nő is, akik meztelen képet küldtek és megkérdezték lefotóznám-e őket a Playboy-nak. Ezeket nem raktam bele a magazinba, mert nem számítanak, és nem is akarom kínos helyzetbe hozni őket. Inkább sajnálatot éreztem, mert egy kicsit öreg vagyok ehhez, és nem értem, miért küldenek pucér képeket egy idegennek.

Képzeljük el így: ilyen módon üzengetni olyan, mintha egy ismeretlen ajtaján kopogtatnál. Ne kapd le a gatyád és ne dörömbölj egyből. Szedd össze magad, tűrd be az inged, állítsd be a hajad, húzd ki magad és kopogj udvariasan. Tartsd vissza a lélegzeted, reménykedve, hogy nem nyitják ki az ajtót miközben már közelednek a léptek, hogy aztán kapunyitáskor végigmérjenek és végül rádcsapják azt.nyilatkozta Paulson a Highsnobiety-nek. [/blockquote]

Forrás: Atisha Paulson

Forrás: Atisha Paulson

Forrás: Atisha Paulson

Forrás: Atisha Paulson

Egy ilyen helyzetben, ahol a gyengébbik nem ugyanannyira hibás lehet abban, hogy így környékezik meg, nincs teljes igazság. Az embernek a kezdetek óta vannak vágyai és szexuális fantáziái, a modern technika és annak vívmányai pedig csak előhívják és -ráerősítve ezekre- boldogan és könnyedén ki is elégítik a kívánságainkat. A jelenség nem teljesen új keletű, az internet sajátos rekaciói pedig legjobban mémeken keresztül érvényesülnek kifigurázva a dillemmát, de nem elbagatellizálva azt.

Forrás: knowyourmeme.com

Forrás: knowyourmeme.com

 

Forrás: knowyourmeme.com
A ‘fogyasztók’ rendelkezésére álló ‘kínálat’ pedig végtelen, csupán két kattintás és hibátlanra sminkelt, vonzó lányok tucatjai kacsingatnak a képernyőről. A bőség zavara pedig újfent csak az egyéniség és a szenvedély kibontakozását lehetetleníti el, az utókor számára addig züllesztve a kapcsolatteremtést, hogy végül “how much for sex” üzenetek és kéretlen dickpickek maradjanak csupán.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés