Kövess minket

Aztaa

Az elmúlt 30 évben egyre szomorúbb zenék készültek

A depi az új happy.

Megosztva

Forrás:

Az elmúlt három évtizedben folyamatosan csökkent a boldog pop dalok száma, miközben a szomorú számoké erősen növekedett – derült ki egy frissen publikált felmérésből, az Associated Press tudósítása szerint.

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatói 500 ezer dalt tanulmányoztak át az 1985 és 2015 közötti időszakot nézve, a vizsgált dalokat pedig hangulatok szerint kategorizálták, az eredményeket végül egy tudományos szaklapban publikálták. Natalia L. Komarova, a kutatás egyik vezetője szerint a boldogság és a derű egyértelműen leszálló ágban volt az elmúlt harminc évben, míg a szomorúság egyre több dalban kap helyet, de ezzel párhuzamosan a táncolható és parti nóták száma is növekedett. Utóbbit annak tudják be a kutatók, hogy a növekvő szomorúságot ezekkel a bulizós számokkal ellensúlyozzák az emberek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a siker záloga lenne sírós dalokat írni. A kutatás azt is megmutatta, hogy a boldog számok továbbra is sikeresebbek a szomorúbbaknál. A stílusok közt a tánczenék és a pop zenék voltak a legkedveltebbek, miközben a rock zene népszerűsége meredeken zuhant a 2000-es évek eleje óta.

Az AP kiemeli, hogy egy másik kutatás, mely a slágerlistás zenék szövegeit vizsgálta szintén azt állapította meg, hogy egyre többet szerepel az egyedüllét és a társadalmi elszigeteltség témaköre a megjelent zenékben. Habár a kutatás a hip-hop zenére nem tér ki, ebben a stílusban is növekvő tendenciát mutatnak a befelé forduló, néha már-már depis nóták, elég csak Drake-re, Lil Peep-re, vagy Lil Uzira gondolnunk.

[vembed youtube=”5-m1FTgoHog” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés