Kövess minket

Aztaa

Az ENSZ kimondta, hogy a kannabisznak van gyógyító hatása, és nem tartozik a legveszélyesebb drogok közé

Az EU-ban egyedül Magyarország ellenezte a döntést.

Megosztva

Forrás:

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága megszavazta, hogy töröljék a kannabiszt a legveszélyesebb drogok listájáról – írja az AP hírügynökségre hivatkozva a Telex. A szavazás végeredménye elismeri a kannabisz gyógyászati felhasználását, ezzel pedig utat nyithat több országban a drog gyógyító hatásának kutatására és gyógyszerek kifejlesztésére – emeli ki a Vice.

Az ajánlást szoros, 27:25 arányban, egy tartózkodás mellett szavazták meg, a változtatás mellett volt többek közt az USA, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália, míg ellene szavazott Oroszország, Kína, Pakisztán, és Nigéria. A teljes Európai Unió támogatta az átsorolást, egyetlen kivétellel: Magyarország.

Az ENSZ ezzel a döntéssel eltávolította a kannabiszt és a kannabiszgyantát az 1961-es kábítószerekről szóló egyezményének IV. jegyzékéből, ahol azok a kábítószereket sorolják fel, amelyek különösen ártalmasak és nincs gyógyászati alkalmazásuk, mint például a heroin. Az átsorolásnak köszönhetően a kannabisz az egyezmény I. jegyzékébe került, ami a gyógyászati alkalmazással rendelkező kábítószereket szabályozza. Ez elvileg a kannabisszal kapcsolatos kutatásokat is megkönnyítheti.

Fontos kiemelni, hogy ez semmilyen kötelezettséggel nem jár az államok felé, a kannabisz szabályozásáról továbbra is a világ kormányai döntenek, inkább szimbolikus győzelemnek tekinthető a kannabisz gyógyászati hatása mellett kardoskodók oldaláról.

Jelenleg világszerte több mint 50 országban használják gyógyászati célra a kannabiszt, míg Kanada, Uruguay, és 15 amerikai állam a rekreációs használatot is legalizálta, és hamarosan Mexikó és Luxemburg is követheti a példájukat.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés