Kövess minket

Kult

Az év legjobb fotói a Magyar Sajtófotó kiállításon

Idén is zseniális képek érkeztek be a Magyar Sajtófotó pályázatra, melynek fődíját Fazekas István Tranzitország című, menekültekről szóló képriportja nyerte.

Megosztva

Csütörtökön adták át a 34. Magyar Sajtófotó pályázat díjait – a képek május 14-ig láthatóak a Capa Központban. Idén először szenteltek külön kategóriát a menekültválságnak, arra reflektálva, hogy rengeteg kép érkezett ebben a témában. A Hvg fotósa, Fazekas István nyerte el a fődíjat Tranzitország című sorozatáért, mely egyedi megvilágításban mutatja be a menekültek útját.


A menekültválság (sorozat) kategória első helyezését Balogh Zoltán (MTI/MTVA) Krízis a Keleti pályaudvaron című sorozata vitte el, egyedi kategóriában pedig Kurucz Árpád (Magyar Idők) Ima című felvétele nyert, amely egy busszal tovább induló menekült családot ábrázol. A témában további kiemelkedő képek láthatók a kiállításon: a legdöbbentebben talán a menekülttel és kutyával szelfiző nő portréja előtt álltunk.


A pályázat André Kertész Nagydíját Déri Miklós (Déri és Társa Bt.) kapta meg A roma test politikája -­ Nincs ártatlan kép című sorozatáért, mely a társadalmi sztereotípiákról rántja le a leplet azzal, hogy ugyanazokat a roma embereket népviseletben és elegáns ruhákban mutatja meg.


A hír­, eseményfotó (egyedi) kategóriában Illyés Tibor Tiszteletadás című fotója lett az első helyezett, ahol a háttérbe húzódó arcok is külön figyelmet érdemelnek.


A képriport (sorozat) kategória legjobbjának Bődey János (index.hu) Sokkolta Párizst a terror éjszakája című sorozatát választotta a zsűri.


A művészet kategóriában Kálló Péter (Földgömb Magazin, Metropol) szemet gyönyörködtető Color party alkotása vitte el az első díjat, mely felülnézetben ábrázolja a Sziget színárban úszó közönségét.

Másik díjnyertes, Balance című sorozata a nagy egész helyett az apró részletekkel alkot különlegeset: egy „titokzatos esernyős férfi” egyensúlyozik Budapest legmeredekebb helyszínein a képeken.

A sport kategóriában egyedi fotóért Koronai Tamás  (Népszabadság) A labda bűvöletében című felvétele kapott díjat, sorozatért pedig Veres Viktor (Mediaworks kiadó) A börzsönyi El Classico című képriportja.

A természet és tudomány (egyedi) kategória első díjazottja Máté Bence Árulkodó szagok című képe lett, a sorozat kategóriában pedig Hajdú D. András Cataracta című sorozata nyert, amely egy hétéves kongói kislány szemműtétjét dokumentálja. A emberábrázolás – portré (egyedi) kategóriában első helyezett lett Hirling Bálint Zsákfalu01 című fotója, sorozatból pedig Schild Tamás Semmi különös című képriportja győzött. Társadalomábrázolásban Pályi Zsófiát Vén Guszti című képét és Bácsi Róbert László Hegyi ­Karabakh című sorozatát díjazták.

A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjat Illyés Tibor (MTI/MTVA) kapta meg, a legjobb kollekcióért pedig Móricz ­Sabján Simont (Népszabadság) jutalmazta Munkácsi Márton-díjjal a zsűri. A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Komka Péter (MTI/MTVA), a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Bánhegyesy Antal (szabadúszó) lett.

Az idei kiírásra 240 fotós pályázott, a zsűri – melynek elnöke Petr Josek, tagjai Szarka Klára, Sopronyi Gyula, Jocelyn Bain Hogg és Szergej Makszimisin voltak – összesen 7029 képből válaszotta ki a legjobbakat.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés