Kövess minket

Események

Az idei Telekom Electronic Beats Fesztiválon térnek vissza Budapestre a hiphopba áztatott techno berlini mesterei

A Modeselektor egy élő show-val készül és ez még csak a kezdet.

Megosztva

Forrás:

A Telekom Electronic Beats Fesztivál évről évre előremutató kurátori munkával hozza Budapestre azokat az előadókat, akik stílusokon átívelve alkotnak izgalmasat, mind a színpadon, mind kiadványaikban, mindeközben kulturális mellékprogramokkal biztosítják, hogy az események túlmutassanak a koncerteken. Ez a tavalyi sold out Várkert Bazáros és szintén teltházas nyárindító körszállós hotelbulinál sem volt másképp, szeptember 19-21-ig pedig az Akvárium Klub három termét veszik be egy hosszúhétvégés nyárbúcsúztató rendezvény keretében, ahol többek között a Motor City Drum Ensemble, Jennifer Cardini, és a Modeselektor is fellépnek.

Forrás:

A line up legérdekesebb szereplője az ikonikus berlini elektronikus duó, a Modeselektor hét év kihagyás után térnek vissza Budapestre a legfrissebb élő show-jukkal, mely erőteljes audióvizuális bombának ígérkezik. A tagok, Gernot Bronsert és Sebastian Szary a berlini fal leomlása után találkoztak ’92-ben, és a sokszínű művészet iránti közös érdeklődésük rögtön összekovácsolta őket. A szabadság anarchiájában úszó német főváros tökéletes táptalaja volt a kísérletezgetéseknek, a duó pedig elkezdett zenéket készíteni, majd nem sokkal később design és VJ kollektívákkal együttműködni. Első EP kiadványaik rögtön az Ellen Allien vezette BPitch Control kiadónál jelentek meg, és az olyan korai dalaiknál, mint a Death Medley már érezhető volt az az erős utcai, urban hatás, kezdve a felhasznált hangmintáktól, egészen a graffiti inspirálta borítókig, mely később is meghatározó eleme maradt a zenéiknek. Első lemezüket 2005-ben hozták ki (szintén a BPitch égisze alatt), „Hello Mom!” címmel, a nyitószám pedig azonnal egy energikus glitch-rap trekk, melyen a francia TTC hiphop brigád szerepel egy táncolhatóan torzuló alapon. A lemez gyakorlatilag lefektette a Modeselektor hangzását, amit egyszerre jellemez az előbb említett urbánus hiphop világ, a feltekert basszusok, pergő dobok, harsány szintihangok, és a megnyuvást jelentő, űrbéli elnyújtások.

[vembed youtube=”e4ZUspBCFWc” ]Egyes kritikusok az eurocrunk stílusba gyömöszölték a duót, mások simán hiphop által inspirált technóként írták le őket, és persze könnyen beleférnek az IDM kategóriába is, mindenesetre beletrafáltak valami egyedibe, amit aztán a 2007-es Happy Birthday! lemezükön fejlesztettek tovább. Ezen ismét feltűnnek a TTC srácok, de a német hiphop formáció, a Puppetmastaz is ráugrott a lemez egyik legjobbjára, a „The Dark Side of the Sun” dalra. Kiemelendő még a „Hyper Hyper” Scooter feldolgozás és egy Thom Yorke kollab, ami amúgy nem a semmiből jött, a Radiohead énekese ugyanis a személyes kedvenceként tartja számon a Modeselektort.

[vembed youtube=”beP6TpRJP60″ ]A duó a következő két albumát már a saját maguk által alapított Monkeytown Records-nál jelentették meg, a legutóbbit konkrétan idén februárban, „Who Else” címmel. A bátor vállalásokkal telepakolt anyagon a botrányhős Tommy Cash és a londoni MC, Flohio is remekelnek, miközben a német párosunk nem egy dalon engedik szabadjára a dobgépeket.

[vembed youtube=”3oqKkwkn1sk” ]Régóta érő budapesti élő szettjüket vélhetően legalább annyira fogják jellemezni a hiperaktív beatek és az urbánus attitűd, mint a harmonikus, elszállós dallamok, és a német precizitás. Pláne, ha a júniusban lement Primavera fesztiválos performanszukat vesszük alapul, ami tökéletes összefoglalója közel 23 éves karrierjüknek.

[vembed youtube=”XQ6xXXTixys” ]Az őszi Telekom Electronic Beats Fesztivál persze nem csak róluk fog szólni, hisz fellép az Akváriumban a nyári vibe-okat remélhetőleg egy picit visszahozó Motor City Drum Ensemble, az experimentális popban utazó utazó iráni énekesnő, Sevdaliza, a Dixon & Âme kiadóját erősítő Trikk, de Marcus Worgull, Paramida, Robert Dietz, Jennifer Cardini, és Nathan Micay is, oh és nem mellesleg ez nem a teljes lista, további nevek várhatóak.

Ha pedig a bulik és koncertek mellett egy kis pluszra vágynánk, az is biztosítva lesz, hisz a TEB Cinema, Lifestyle Market, és az építő gondolatokat kirakatba helyező TEB Talks beszélgetések és konferencia keretezik majd a fullos hétvégét.

További információkért kövessétek a hivatalos Facebook eseményt!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés