Kövess minket

Film

Az igazi Rocky története – a Chuck Wepner sztori

Az ember, aki megihlette Sly-t és az egyik legsikeresebb sportfilmszériát.

Megosztva

Forrás:

42 évvel ezelőtt egy olasz gyökerekkel rendelkező amerikai fiatal előállt egy bokszoló történetével, aki a semmiből lesz a világ egyik legnagyobbja. Sylvester Stallone és a Rocky örökre összeforrt egymással, a színész három és fél nap alatt írta ki magából az Olasz Csődör történetét, majd az egymilliós költségvetésből elkészítette minden idők egyik legsikeresebb sportfilmjét. A filmet 10 Oscar-jelölést gyűjtött be, ezekből hármat meg is nyert, többek közt a Legjobb filmnek járó szobrocskát. Csak egy ember nem kapta meg a neki járó elismerést: akiről az egész film szól.

Chuck Wepner New Jersey utcáin tanulta meg a bunyó alapjait. Balhés környéken nőtt fel, ahol „verekedni kellett a túlélésért.”. Ezt a keménységet később a tengerészgyalogsághoz vitte tovább, ahol bekerült az egység bokszcsapatába, majd rövid időn belül az egyik bázison regnáló bajnok is lett. Miután leszerelt, egy nightclubban dolgozott kidobó emberként, ahol tovább tudta szerezni a rutint a különböző balhés vendégek mellett. 1964-ben döntött úgy, hogy ideje lenne komolyabban venni a tudását és profi bokszolónak állt. A New Jersey-i régióban hamar sikeres lett, első ellenfeleit kiütötte, de ő is hamar padlót tudott fogni. Elnyerte az állami nehézsúlyú övet 1967-ben, amit csak 1971-ben veszített el. Ismert volt arról, hogy elég hamar feladta a bőre a sok ütést, a legtöbb meccse vérfürdőbe fulladt a felrepedt bőre miatt. Egy Sonny Liston elleni vereség után 120 kapoccsal kellett őt összerántani.

Chuck 1975-ben be akart kerülni az elitbe, így a tetején kezdte: kihívta a világbajnok Muhammad Alit egy címmeccsre. Ali elfogadta a kihívást, és a bunyót Clevelandben fixálták le. Az esemény promótere 1.3 millió dollárnyi összeget tolt bele a verekedésbe, Ali 1.5 millióért írt alá, míg Wepner mindössze 100.000 dollárt kapott. Chuck keményen edzett a nagy napra, míg Ali nem nagyon erőltette meg magát, már ami a felkészülést illeti. Ahogy Ali fogalmazott: „Egyszer egy fiatal megkérdezte az öreget ’Hogy nézhet ki ilyen jól és lehet ilyen jó kondiba a korához képest?’. Az öreg azt válaszolta: ’A fiatalonként megtakarított energia segít életben tartani’. Ezért tart a karrierem 20 éve lassan. Mert nem pocsékolok felesleges energiát edzésre olyanok ellen, mint Chuck Wepner”.

A bunyóra 1975. március 24-én került sor. A közvélemény és kommentátorok is úgy gondoltak az összecsapásra, mint a világ legjobb bokszolója egy lelkes amatőr ellen. Wepner próbálta az esélyeit növelni, olyan nyilatkozatokkal, hogy „A tengerészgyalogságot is túléltem, Ali-t is túlélem.”

[vembed youtube=”WBPDsE080kM” ]A mérkőzés elkezdődött, és habár mindenki egy rövid bunyóra számított, Wepner egészen 15 menetig bírta a legenda ellen. Ali az utolsó menet utolsó másodperceiben küldte padlóra Wepnert, a bíró pedig technikai KO-t kiáltott. Az emberek megdöbbentek Chuck teljesítményét látva, amíg az a földön feküdt szétvert arccal és törött orral. A közönség ünnepelte őt, köztük egy 29 éves fiatal is, aki kacérkodott a színészettel, de a kiugrás váratott magára. Ő volt Sylvester Stallone, aki Wepner esetét másolta le, belevitte az olasz bevándorló vonalat, és kész volt Rocky története, aki kiáll a nagy Apollo Creed ellen (Sly őt Aliról mintázta).

Wepner azt mondta, hogy Stallone konzultált vele a filmről, például, amikor a filmben azt mondja Rocky: „Ha ki is kapok, remélem sikerül bizonyítanom, hogy idetartozom”, Chuck ugyanezt mondta feleségének. Stallone pedig ezt mind szépen le is tagadta, ahogy azt is, hogy bármilyen inspirációt szerzett a bunyóból, minden a saját fejéből pattant ki. Chuck Wepner ezután lejtmenetet vett: drogfüggő lett, pankrátornak állt, balhéi voltak, börtönbe került. Viszont sikerült talpra állnia, ma már kiskocsmája van, amit tisztességgel igazgat. Chuck beperelte Stallone-t, a vád szerint Sly az ő életét használta fel az engedélye nélkül, és ebből szerzett profitot. Bár a bíróság Wepnernek adott igazat, a felek megegyeztek egymással, Stallone egy nem nyilvános összeget fizetett Chucknak.

A Rocky filmsorozat a világ legsikeresebb sportfilmjeit termelte ki magából, világsztárstátuszba emelte Sylvester Stallonet, miközben az inspirációként használt Chuck Wepner nevét alig ismerik a nagyvilágban. Végül az igazi élettörténetét is vászonra vitték, 2017-ben megjelent a Chuck című film, amiben Liev Schreiber játssza őt.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés