Kövess minket

Stílus

Az igazság a tökéletes Instagram-profil mögött – megrázta a világot a modell vallomása

Új szenzáció terjed az Instagramon: világszerte felkapták a fejüket annak a tininek a reakciójára, akinek elege lett a látszatéletből, és úgy döntött, ezentúl a valóságot közvetíti a képein.

Megosztva

Essena O’Neill ausztrál modell még csak 18 éves, de máris több, mint ötszázezres rajongótáborral rendelkezik az Instagramon, és a különböző márkák többszáz dollárt fizetnek neki, hogy viselje a ruhájukat egy fotó erejéig. Mégis úgy döntött, hogy kilép a látszatéletből, és nem fog hamis képet sugározni a követőinek. Kitörölt kétezer fotót a profiljáról, selfie-ket, outfit posztokat és „fitspirációkat”, amikkel a követőit szerezte, és a meghagyottak címét újraszerkesztette úgy, hogy az igazságot mondják el. Emellett törölte magát a közösségi médián minden más platformról, ott hagyta a 250,000+ YouTube feliratkozóját és a 250,000+ Tumblr követőjét.

kép1
Képaláírás: „Légyszi értékeljétek a próbálkozásaimat, hogy szexin nézzek ki ezen a fotón, aminek az egyetlen célja a fenekem megmutatása.” Bárcsak valaki megrázott volna és azt mondta volna: „sokkal több van benned, mint a szexualitásod”, 16 évesen. Azt hittem, ez minden, amit mások akarnak, erre jönnek a lájkok, ezt hittem menőnek. De semmi menő nincs benne. Ez a kép pusztán azért készült, hogy lájkolják. Ebben nincs semmi inspiráló. A közösségi média illúzió.”

„Letörölni ezeket az applikációkat a mobilomról az egyik legfelszabadítóbb dolog volt, amit valaha tettem” – írja weboldalán. „Úgy éreztem, megfulladok az illúzióban. A közösségi média nem az igazságot mutatja. Pusztán megkomponált fotók és szerkesztett videók egymáshoz méréséről szól, mindezt a szociális elfogadásra alapozva, like-ok és dislike-ok formájában, elismerést adva a nézeteidnek a követők számával. És ez elemésztett engem.”

kép2
Képfelirat: „Semmi zen nincs abban, ha próbálsz zennek látszani, készíteni egy fotót róla és bizonyítani Instagramon, hogy mennyire zen vagy.”

Sok más instagram-celebhez hasonlóan Essena is egy tökéletes életet mutatott be a profilján, amelyben gondtalanul mosolyog gyönyörű ruhákban gyönyörű helyeken. Nem szabad hagynunk azonban, hogy ez a látszat megtévesszen, és elhiggyük, ez a boldogság. Volt, hogy a napja legboldogabb pillanatát a tökéletes selfie elkészülése jelentette, amihez gyakran akár száz próbálkozás is kellett, és a ruhák nemhogy nem a sajátjai voltak, de még csak nem is az ő ötlete volt felvenni őket, a márkák fizettek neki érte. A végén már annyira hatalmába kerítette, hogy megfeleljen a követői elvárásának és ezzel még több lájkot gyűjtsön be, hogy teljesen elvesztette önmagát. Az önértékelése átfordult mások értékelésébe, és a folyamatos rettegésbe, hogy ha nem elég tökéletes, nem fogják „like-onlni”.

kép3
Képfelirat: „Fizetett tea-poszt. (…) Szerintem nincs azzal semmi baj, ha fizetnek, hogy promózz valamit, de nem elárulni, hogy fizetett, az átverés.”

Az elején persze ő is vágyott rá, hogy híres legyen, és megismerjék, azt az életet élhesse, amit a közösségi média-profilján megvalósított. Ám belül kiüresedettnek, minden kreativitásától és egyéniségétől megfosztottnak érezte magát. Amint azért csinált valamit, hogy elismerést kapjon érte, elveszett a cselekvés öröme. De képes volt szakítani vele, amikor rájött, mennyire nem boldog a saját maga által kreált látszatvilágban.

kép4
Képfelirat: „Több, mint 100 fotót készítettünk hasonló pózban, hogy egyen jól nézzen ki a hasam. Alig ettem aznap. Kiabáltam a kishúgommal, hogy folytassa a fotózást, ameddig valamennyire elégedett nem voltam az eredménnyel”

Követettnek lenni sokszor inkább csapda, mint szabadság: minél több rajongód van, annál több embernek akarsz megfelelni és az ő szemükben tökéletes életet teremteni. Rengeteg ilyen felhasználóval találkozhatunk az Instagram világában, akár Magyarországról is, akiknek az élete látszólag csupa csillogás. De végre valaki megmutatta, mi van mögötte, és úgy döntött, neki egyszerűen nem éri meg egy olyan látszat-identitás fenntartására pazarolnia az energiáját, amely hamis értékeket közvetít. Lapos hassal feküdni a parton? Cool. Kiabálni a testvéreddel, hogy miért nem képes már egy jó fotót csinálni rólad? Nem túl cool. #letsbegamechangers

 

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés