Kövess minket

Aztaa

Az olasz maffia kilencven feltételezett tagját vették őrizetbe Európában és Dél-Amerikában

A bűnügyi hivatal szerint csak egy darázscsípés ez a maffiának.

Megosztva

Forrás:

Az olasz maffia calabriai ága, a hírhedt ‘Ndrangheta kilencven feltételezett tagját vették őrizetbe összehangolt műveletek keretében Európában és Dél-Amerikában – jelentette be szerdán az Európai Unió igazságügyi koordinációs szerve (Eurojust).

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a Pollino fedőnevű, 2016-ban indított akció keretében Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, illetve több dél-amerikai államban is házkutatásokat tartottak, rajtaütéseket hajtottak végre. Fred Westerbeke holland főügyész elmondta, hogy a rendőrök mintegy kétmillió eurót és nagy mennyiségű kábítószert foglaltak le.

Az őrizetbe vetteket egyebek mellett bűnszervezetben való részvétellel, drogcsempészettel, pénzmosással, megvesztegetéssel, valamint erőszakos bűncselekményekkel gyanúsítják. Sajtóhírek szerint az eljárás összefügg két klán, a Pelle-Vottari és a Nirta-Strangio viszályával, amelynek részeként 2007-ben agyonlőttek hat olasz állampolgárt az észak-rajna-vesztfáliai Duisburgban. A ‘Ndrangheta az utóbbi években Olaszország legerősebb bűnszervezete lett, meghatározó szerepe van a nemzetközi kokainkereskedelemben.

A német szövetségi bűnügyi hivatal elmondása szerint a maffia valamennyi ágát együttvéve az olaszországi szervezett bűnözői csoportok mintegy 600 németországi tagját tartják számon. Jellemzően gazdasági bevándorlóként telepedtek meg Németországban. Kiemelte: a maffia kiterjedt nemzetközi hálózatának egészét tekintve a Pollino csupán „darázscsípés”, de annak alapján, hogy a Németországban élő 600 maffiózó közül majdnem 50-et sikerült eljárás alá vonni, a művelet „fájdalmas darázscsípés”.

A hír egy nappal azután érkezett, hogy őrizetbe vették a szicíliai Cosa Nostra új vezérét, a nyolcvan éves Settimo Mineót.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés