Kövess minket

Film

Az Oppenheimer kapta a legtöbb Oscar-díj jelölést, ismét van magyar jelölt

Megosztva

Christopher Nolan ‘Oppenheimer‘ című filmje kapta a legtöbb, 13 jelölést az idei Oscar-díjakra. A látványtervezői kategóriában ismét van magyar jelölt: Mihalek Zsuzsa is esélyes a díjra a ‘Szegény párák‘ című filmért.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kedden a Los Angeles-i Samuel Goldwyn Színházban hozta nyilvánosságra az Oscar-jelöléseket. A jelölésekről az amerikai filmakadémia csaknem 11 ezer fős tagsága döntött. Idén a szavazattal rendelkező tagok rekordszámú, 93 országból küldték be voksaikat.

Christopher Nolannek az atombomba atyjáról forgatott, ‘Oppenheimer’ című filmjét 13 kategóriában jelölték Oscarra, köztük a legjobb film, rendezés, adaptált forgatókönyv, operatőr, vágás és eredeti filmzene mezőnyben. Nolan eddig még nem kapott Oscar-díjat, és egy korábbi filmje sem nyerte el a legjobb filmnek járó Oscar-szobrot, de az Oppenheimerrel idén nagy esélye nyílik rá. Jorgosz Lanthimosz ‘Szegény párák‘ című filmje 11 jelölést kapott, köztük a legjobb látványtervezés kategóriában. A film berendezőjeként Mihalek Zsuzsa díszlettervező a produkciós tervező James Price és Shona Heath társaságában nyerheti el az Oscar-díjat. A film vetélytársai ebben a kategóriában a ‘Barbie‘, a ‘Megfojtott virágok‘, a ‘Napóleon’ és az ‘Oppenheimer‘. Martin Scorsese ‘Megfojtott virágok‘ című eposza 10 Oscarra esélyes. Scorsesét 10. alkalommal jelölték a legjobb rendezőnek. Greta Gerwig ‘Barbie‘ című filmje, amely több mint 1,4 milliárd dolláros (496 milliárd forintos) bevételt hozott világszerte, 8 Oscar-jelölést gyűjtött, köztük a legjobb film kategóriában.

Az ‘Oppenheimer‘, a ‘Barbie‘, a ‘Szegény párák‘ és a ‘Megfojtott virágok‘ mellett a ‘Téli szünet’, a ‘Maestro‘, az ‘American Fiction‘, az ‘Előző életek‘, az ‘Egy zuhanás anatómiája‘ és az ‘Érdekvédelmi terület‘ került be a legjobb film díjára esélyes 10 jelölt közé. A legjobb színésznő Oscarját a Nyadban játszó Annette Bening, Lily Gladstone (Megfojtott virágok), Sandra Hüller (Egy zuhanás anatómiája), Carey Mulligan (Maestro) vagy a Szegény párák főszerepét alakító Emma Stone kaphatja. A legjobb színész mezőnyben Bradley Cooper (Maestro), Colman Domingo (Rustin), Paul Giamatti (Téli szünet), Cillian Murphy (Oppenheimer) és Jeffrey Wright (American Fiction) szerepel. 

A 96. Oscar-díjátadó gálát március 10-én tartják a Los Angeles-i Dolby Színházban. A helyi idő szerint este 7 órakor – a szokásnál egy órával korábban – kezdődő ceremónia házigazdája Jimmy Kimmel lesz.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés