Keresés
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • A tiniévek a legmeghatározóbbak a zenei ízlésünk kialakulásában, állítja egy kutatás

A tiniévek a legmeghatározóbbak a zenei ízlésünk kialakulásában, állítja egy kutatás

Szaghmeiszter Máté- 2018.02.12. 20:24
A lányoknak átlagban már 13 évesen megvan a kedvenc daluk.
Azok a zenék, amiket tiniéveinkben hallgatunk hatalmas hatással lesznek a felnőttkori zenei ízlésünkre - állítja Seth Stephens-Davidowitz a New York Times újságírója, aki korábban a Google-nél dolgozott adatelemzőként. Davidowitz iszonyat sok Spotify adat kielemzése után jutott erre a következtetésre. 

A kutatás szerint a legfontosabb időszak a zenei ízlés kialakulásában a férfiaknál 13-16 éves, a nőknél 11-14 éves korban jön el. Átlagban a férfiak 14 évesen, míg a lányok 13 évesen fedezik fel a kedvenc zeneszámukat. A nőknél tehát erősebbek a pubertáskori hatások. Ez persze nem azt jelenti, hogy a húszas éveink ne formálnák mondjuk az ízlésünket, de az adatok mégiscsak azt mutatják, hogy fele annyira befolyásolja csak, mint a tiniévek. 

A zenei ízlés befolyásoltsága életkor alapján
Forrás: New York Times
A kutatás feldolgozta a Billboard listavezetőit is
1960-tól 2000-ig. Ennek segítségével bizonyította teóriáját Davidowitz, egyik példának a Radiohead "Creep" című számát hozva, ami a 164. legpopulárisabb dal volt a 38 éves férfiak körében, ők ugye 14 évesek voltak a dal megjelenésekor. Azoknak viszont, akik 10 évvel korábban, vagy később születtek, még a top 300-ban sincs a Creep. A NYT több hasonló példát is hoz a cikkben.

Hozzászólások