Keresés

Az évem képekben: Szombat Éva

Kersner Máté- 2020.01.13. 12:10
Bécsi fotóhónap, Kreatív címlap, szexjátékszerek és zombik - ilyen volt Szombat Éva tavalyi éve.
Nemrég ért véget 2019, az újév - egyben az új évtized - beköszöntével pedig felkértünk néhány fotóst, hogy egy csokornyi fotóval emlékezzenek vissza a tavalyi évükre,  kiemelve legkedvesebb, legemlékezetesebb és legjobb pillanataikat. Az évem képekben sorozat negyedik alkotója Szombat Éva.


“I am a photographer. I have a big booty. I listen to The Cure when I’m sad.”
- áll a frappáns bemutatkozás Szombat Éva Instagramján, ahol legnagyobb örömünkre képeinek többségét is közzéteszi. Ebből a három mondatból sugárzó őszinteség és kedves, laza imádnivalóság a fotós képeiből is maximálisan átjön. Azokból a képekből, amiknek már csak a színeit látva és atmoszféráját érzékelve is szinte rögtön meg tudjuk mondani, hogy ki készítette őket. Évának az évek alatt sikerült felépítenie a maga mágikus, színes, impulzusokban és tiszta érzésekben gazdag kis világát, azt a vizuális univerzumot és azt az egyedi megjelenést, ami lassan már a védjegyévé vált, és ami miatt olyan sokan szeretik anyagait.

A 32 éves, Budapesten élő és dolgozó Évát méltán nevezhetjük a hazai fotós színtér egyik legizgalmasabb és legkeresettebb alkotójának. Munkái többek közt olyan magazinokban és nemzetközileg is fontos sajtóorgánumokban jelentek meg eddig, mint a Vice, a Huffington Post, vagy éppen a spanyol Vogue. A kaposvári születésű fotós remekül láttat, sajátos nézőpontból ragadja meg szinte tökéletesen a korszellemet, ha kell, akkor komoly, ha úgy tartja kedve, akkor pedig ironikus és fesztelen. Egyik fő témája a boldogság, és annak megnyilatkozása az ember életében, de a magyar trashről és annak bájáról és abszurdságáról is kiváló látleletet ad (lásd alább: Nicki Minaj a majálison), portréi pedig kivétel nélkül élettel teliek és lehengerlő varázslatot árasztanak. Képeivel világszerte találkozni lehetett már New Yorktól kezdve Jeruzsálemen, Milánón, Bécsen és Berlinen át egészen Bogotáig. Jelenleg a MOME-n oktat, ahol 2012-ben végzett.

Tavaly kamerája elé állt Nagy Ervin, volt a Barcelona melletti zombie walkon, fotózta az On The Spot jól ismert párosát, S. Takács Andrást és Cseke Esztert és a Telenorral is együtt dolgozott, emellett jó szokásához híven továbbra is megörökített pár szexjátékszert, Bécs utcái pedig az ő képével voltak tele egy hónapig.

15+1 képben mutatja is, hogy telt az ő 2019-e, innen övé a szó.


Lőrincz Réka ékszerművésszel mindig élvezet a közös munka. Ezt az évet azzalkezdtük, hogy megidéztük a tengerpartok szellemét egy irodában.

fotó: Szombat Éva
Kiválasztottak a Dove, a Girlgaze és a Getty Images közös, nemzetközi
#ShowUs kampányára, aminek keretében ezek a cégek arra voltak kíváncsiak, hogy milyenek az igazi nők. Szegedi Kata divattervezőt, Széles Adrienn vitiligo nagykövetet és a képen látható Markó Barbara cégtulajdonost fotóztam.

fotó: Szombat Éva
Január, Palermo

fotó: Szombat Éva
Nagy megtiszteltetés volt, hogy az én képem lehetett a bécsi fotóhónap, a Foto Wien
hivatalos képe. Ezzel a képpel voltak tele Bécs utcái tavasszal. Egy korábbi munkámból, a 2014-es Boldogságból választották ki Zsófi portréját.


fotó: Szombat Éva
Egy magazin felkérésére fotóztam Nagy Ervint, akivel a kedvenc könyvét, az Őfelsége pincére voltam című regényt dolgoztuk fel. (styling: Miovácz Márton és Gálvölgyi Anett, smink: Vozák Tímea, asszisztensek: Matolcsi Fédra, Kmetyó Annamária)

fotó: Szombat Éva
Felsőtárkányi retro majális, Nicki Minaj portréja

fotó: Szombat Éva
Demjéni élményfürdő

fotó: Szombat Éva
Két éve fotózok nőket a szexjátékaikkal. Idén remélem befejezem.

fotó: Szombat Éva
2014 óta fotózok a Kreatív magazinnak. Az utóbbi időben Földi Viktorral készítjük a címlapokat. Ez a nyári, influenszerekről szóló szám, Viktor kezében. 

fotó: Szombat Éva
Sellők az országúton

fotó: Szombat Éva
Dávid, Sukoró 

fotó: Szombat Éva
Október, Sitges Zombie Walk (további képek a formabontó eseményről az Indexen - a szerk.)

fotó: Szombat Éva
Az acb Galéria felkérésére kortárs magyar képzőművészeket kezdtem fotózni. Eddig
készült portré a képen látható Tót Endréről, Ladik Katalinról és Bak Imréről. 

fotó: Szombat Éva
Év végén elkezdtem egy új sorozatot, amit majd márciusban a Pannonhalmi
Főapátságban lehet megnézni, egy csoportos kiállításon. A képen Endlein Zsófi ereklyéi láthatóak.


fotó: Szombat Éva
2019. december 28., Budapest

fotó: Szombat Éva
+1: Müller Karol sminkművész Federico Protto ruhakölteményében pózol. Ezt az anyagot korábban fotóztuk, de májusban lett nyilvános. (asszisztensek: Vadász Botond és Ahmad Badaro, külön köszönet a Magyar Színháznak)


fotó: Szombat Éva
 

- További képekért irány Éva Instagram profilja, eddigi projektjeiért pedig katt a fotós weboldalára. -

Az évem képekben sorozat részei itt találhatóak.

Hozzászólások

Érdekes lehet