Kövess minket

Aztaa

Banksy rendesen megkeserítette egy walesi férfi életét legújabb falfestményével

Mr. Lewisnak nincs könnyű dolga a képpel.

Megosztva

Forrás: Telegraph / Getty

Banksy-nek, a 21.század egyik legfontosabb, egyben legtitokzatosabb művészének minden frissen felbukkanó munkáját óriási figyelem övezi. A tisztázatlan személyazonosságú férfi (akiről számtalan alkalommal írtunk már mi is) egészen ritkán jelentkezik aktuális alkotással, de ha igen, az mindig nagyon nagyot szól, az anyagok eredetiségére irányuló találgatások pedig még külön izgalmakat rejtegetnek. Pont a nyáron merült fel, hogy emberünk Budapesten járt, jól megtrollkodva Orbánt, és annak kisvasút-addikcióját, de mint utóbb kiderült, hogy ezért speciel az MKKP volt a felelős. Aztán októberben az egész világot bejárta az önmegsemmisítő kép bravúros sztorija, azóta viszont nemigen hallhattunk Banksy-ről.

Egészen decemberig, ugyanis 2018 karácsonya előtt éppen Wales egy garázsának falára festette fel legfrissebb munkáját, (melyről maga erősítette meg, hogy tényleg az övé) természetesen komoly és élces üzenettel, ahogy azt megszokhattuk tőle. A graffiti egy, a hóban, szánkója mellett álló kisfiút ábrázol, aki tátott szájjal és kinyújtott nyelvvel próbálja bekapni a magasból hulló pelyheket, amiket sűrű, gomolygó, fekete felhő vesz körül. Nem véletlenül, ugyanis a fal másik felén egy szépen lángoló szemetes található, természetesen abból ömlik kifelé a füst.

Mindez egy walesi acélváros, egészen pontosan Port Talbot Taibach kerületében, csakhogy a légszennyezésre irányuló utalás és a kritikus mondanivaló még nagyobbat üssön.

. . . . Season’s greetings . . .

683.6k Likes, 14.2k Comments – Banksy (@banksy) on Instagram: „. . . . Season’s greetings . . .”

Nem sokkal ezután jött be a képbe az 55 éves Ian Lewis, egy walesi lakos, egészen pontosan az a szerencsés jelölt, akinek a garázsának falára került az új murália. Két nappal ezelőtt vele közölt riportot a BBC, melyből kiderül, hogy Mr. Lewis élete bizony fenekestül felfordult a remekmű felbukkanása óta.

Nem nehéz kitalálni mi történhetett: civilek, rajongók, újságírók sokasága özönlött Port Talbotba, hogy a havas kisfiú csodájára járjanak, ez pedig nem kis fejfájást okozott Lewis számára. 

„Nagyon, nagyon stresszes, és szürreális ez az egész.” – kezdte a középkorú vasipari munkás. „Egyszerűen túl sok ez nekem, egymagam felügyelek egy művészeti látványosságot. Naponta emberek ezrei tódulnak ide, megállás nélkül, éjjel és nappal. Hogy őszinte legyek, már nem tudok megbírkózni mindezzel.”

Forrás: BBC

Először nyilván senki sem volt benne biztos, hogy a darab az emlegetett művészé, erről így mesélt a férfi: „Kezdetben nem tudtam, hogy Banksy-é, csupán annyit gondoltam, hogy egy fantasztikus alkotás, és ezért úgy döntöttem, elfedem, megvédem, és megtartom magamnak. Aztán körbejárt a Facebookon a hír, hogy a munka valójában Banksy műve.”

Forrás: Flickr / ABC

Ahogy ez kiderült, hamar egészen abszurd dolgok kezdtek történni, a pokol elszabadult, a megszállott tömeg pedig nem ismert lehetetlent: „Első éjjel megjelentek, és kis darabokat akartak belőle hazavinni. Olyanok is voltak, akik konkrétan ki akarták vésni a falat, egyszerűen el akarták lopni.”

A további rongálási akciók megakadályozása végett Lewis saját önerőből védelmet szervezett a fal köré: felhúzott egy kordont és amolyan védőhálót is elhelyezett a műalkotás előtt. Aztán csodák csodájára az ismert színész, Michael Sheen (Utazók, Underworld, Alkonyat) sietett a férfi segítségére. Sheen karácsony idejére állta a biztonsági szolgálat költségeit, a BBC-nek küldött videóüzenetben pedig sajnálatát fejezte ki: „Ez egy nagyon stresszes dolog Iannek, és rengeteg költséget varr a nyakába, amit jelenleg senki sem akar megoldani. Megtettem a tőlem telhetőt, de hosszútávú megoldásra van szükség, ott helyben.”

Forrás: Reuters

Forrás: Telegraph / Getty


A filmsztár azért tett egy pozitívabb kitekintést is amellett, hogy ismét hangsúlyozta véleményét: „Csodálatos, hogy Banksy idejött, és megcsinálta, ezzel megismertetve az emberekkel Port Talbotot. De Iannek segítenünk kell. Ettől függetlenül remélem, hogy a mű a városban maradhat.”

Mivel a muráliát egyelőre privát tulajdonnak számítják, ezért Mr. Lewis felelős azért, hogy épségben maradjon, és azért is, hogy az érdeklődők tucatjait kezelje. Ian szeretné elszállíttatni a grafikát, de ő is örülne, ha az Walesben tarthatnák: A városközpontba kellene elhelyezni. Lennie kell egy csapat szakértőnek, akik ezt el tudják intézni.”

„Stresszes vagyok, mintha egy bombát dobtak volna rám. Újra normális életet akarok élni, mint ezelőtt. Azt hiszem boldogabb voltam, mielőtt ez az egész kirobbant.” – zár Ian.


Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés