Kövess minket

Aztaa

Banksy új festményével tiltakozik a rasszizmus ellen

Erős állásfoglalás.

Megosztva

Nem sokkal azután, hogy friss grafikával tisztelgett a koronavírus idején hősiesen helytálló egészségügyi dolgozók előtt, új festménnyel rukkolt elő a titokzatos brit művész, Banksy. Lévén, hogy az alkotó munkáinak alapvető eleme a társadalomkritika és darabjainak legfőbb ihletői a világ aktuális eseményei, így mi másra is reflektálhatna aktuális műve, mint a George Floyd nevével fémjelzett, rendőri erőszak és rasszizmus elleni tüntetések hevében kialakult, de korábban is aggasztó tendenciát mutató amerikai helyzetre.
Az afroamerikaiak érdekeit és jogait képviselő Black Lives Matter mozgalom iránti szolidaritásból készült névtelen, sötét tónusú képen egy elhunyt, konkrét, megrajzolt arc nélküli (ez is jelentőségteljes!) feketének a bekeretezett fotóját láthatjuk, körülötte mécsesekkel és virágokkal. Felettük az amerikai zászló lóg, ami igen érzékletesen éppen lángra kap az egyik nagyobb gyertyának köszönhetően, Banksy ezzel is utal a jelenlegi eseményekre. 

Forrás: Banksy

Az erős hatású festmény mellé szokásához híven egy saját, megkapó és gondolatébresztő közleményt is csatolt a művész Instagramon, így szól:

„Először úgy voltam vele, hogy befogom a szám és a feketékre hallgatok ebben az ügyben. De miért is tenném ezt? Hiszen ez nem az ő problémájuk, hanem az enyém. A színesbőrű embereket cserbenhagyta a rendszer, a fehér rendszer. Mintha egy házban elrepedt volna egy cső, amiből a kiömlő víz csak az épület földszintjén élőket árasztja el. A meghibásodott rendszer nyomorúságossá tette az életüket, de nem az ő dolguk, hogy mindezt megjavítsák. Hisz nem is tudnák, mivel az épület felső szintjén lakók nem engednék nekik. Ez tehát egy fehér probléma. És ha a fehér emberek nem oldják meg ezt a problémát, valakinek előbb-utóbb fel kell mennie az emeletre berúgni az ajtót.”
Arról egyelőre nem tudni, hogy a darab eladásra, vagy kiállításra kerül-e, ha viszont igen, feltehetőleg a belőle befolyó összeg egészét valamely afroamerikai jogvédő szervezetnek ajánlják majd fel.

[instagram]CBFyA8iM15Y[/instagram]

A festmény egyébként nem mindenkinek nyerte el a tetszését, az alkotó Instagram posztja alá több mérgelődő és mocskolódó, főleg elégedetlen fehér felhasználók által írt komment is érkezett, ahogy a Hypebeast cikke alá is, ahol többen azt kifogásolták, hogy – az elvileg – szintén fehér bőrű és brit származású Banksy milyen jogon „égeti” az Egyesült Államok zászlaját.

(HB)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük