Kövess minket

Aztaa

„Bármit csinálhatsz a négerekkel, csak meccsekre ne járj velük!” – Visszatekintés a sportélet egyik legnagyobb rasszista botrányára

Mikor egy vadrasszista a tulajdonosa egy feketékből álló kosárcsapatnak.

Megosztva

Forrás:

David Stern kereken harminc évig volt az NBA elnöke, mely alatt a sportág a lehető legnagyobb mélységekből került az abszolút csúcsra. Regnálása során a liga hatalmas átalakuláson ment át, gondolva itt arra, hogy míg a hetvenes évek végén a nagydöntő meccseit a közönség maximum felvételről nézhette, mára már a döntő meccsek előtt két órával kezdődnek a felvezető műsorok, valamint a játékosok étrendjében a kábítószer szerepét a táplálék kiegészítők vették át. Erős várrá építette az NBA-t, az amerikai major sportokban őt tartják a komisszárok vitathatatlan királyának. 2014-ben végül, pontosan harminc évvel kinevezése után letette a lantot és átadta helyét Adam Silver elnökhelyettesnek.

Silver már nyolc évet lehúzott a tűz mellett az NBA-ben, többek között a különböző fontos szerződések tárgyalását bízták rá (Játékosok Szakszervezete, televíziós szerződések), így nem is volt kérdés, ki követi Stern-t. Az új elnököt február 1-én egyhangúan választotta meg a liga bizottsága. Világszerte pozitívan fogadták Silvert, aki az első hónapokban még a sajtóban vázolta a liga jövőképét.

Azonban áprilisban a liga nagyon komoly ütést kapott. A TMZ kiszivárogtatott egy hangfelvételt, melyen a Los Angeles Clippers tulajdonosa, Donald Sterling éppen szeretőjét vonja kérdőre, hogy miért mutatkozik színesbőrűekkel a csapat meccsein, miért alázza meg ennyire. Fontos hozzátenni, hogy Sterling ekkor 80 éves volt, míg barátnője, V. Stiviano a hírek szerint 31. A hangfelvétel 2013 szeptemberében készült, amikor Stiviano kitett egy képet Instagramra, ahol a kosárlegenda, Magic Johnsonnal látható. A hangfelvétel hatalmas felháborodást váltott ki liga szerte, ám nem meglepő módon a Clippers csapatát érintette a legkeményebben. A keret jelentős százaléka színesbőrű játékosokból állt, ráadásul ebben a szezonban kezdődött a Doc Rivers-éra, ami miatt Los Angeles kék-fehér felének az NBA főcsoportdöntő volt a minimum cél. A csapat játékosai a hír hallatán bojkottálni akarták a Golden State Warriors elleni rájátszás meccset, végül a játék mellett döntöttek. Bemelegítéskor viszont trikójukat kifordítva vették fel, hogy ne látszódjon a csapat lógója. Két nappal később a LeBron James-t soraiban tudó Miami Heat ugyanezt tette. LeBron a hírek kiszivárgása után egyből kijelentette, hogy Sterlingnek azonnal el kéne hagynia a ligát, nincs helye többé köztük. Több oldal azt is lehozta, hogy kihagyja a 2014-15-ös szezont, amennyiben Sterling tulajdonos marad az NBA-ben, ám ezek inkább clickbait cikkek voltak, mint valós hírek.

[vembed youtube=”YhT6d5fMhzI” ]Adam Silver boldog elnökből pillanatok alatt a világ leggondterhesebb komisszárja lett, ugyanis még ki sem hűlt David Stern széke, máris ilyen hatalmas feladat várt rá. Egyfelől a játékosok nyilatkozatai helyeztek súlyt a vállára, másfelől a média is folyamatosan válaszokat várt tőle, valamint a Clippers szponzorai sorra faroltak ki a csapat mögül. Bár ilyenkor egyszerűnek tűnik a megoldás, a legnagyobb gond az volt, hogy Sterling tulajdonos volt, így őt eltávolítani olyan nehéz, mint láb nélkül futóversenyt nyerni. A szabályok szerint egy tulajdonos eltávolításánál a többi tulajdonos háromnegyedének igennel kell szavaznia, így kezdődhet el az „elkobzási” eljárás, melyek során a tulajdonos(oka)t úgymond elűzik a csapatoktól. Több tulajdonos is jelezte szándékát az eltávolításra, köztük a Michael Jordan, a Charlotte Hornets tulajdonosa, azonban néhányan inkább visszakoztak a döntéstől, különböző személyes és üzleti okok miatt.

Április 29-én Adam Silver pályafutása legnagyobb próbájá előtt állt, mikor egy sajtótájékoztatót hívott össze, hogy ismertesse a liga álláspontját a botránnyal kapcsolatban. Silver örökre eltiltotta Sterlinget mindenféle kosárlabdával való tevékenységtől, kitiltotta az összes NBA stadionból, illetve a Clippers összes létesítményéből, és 2,5 millió dollárt pénzbüntetést szabott ki rá (a legnagyobb kiszabható pénzbírság). Valamint a tulajdonosi kör megbízásával a klub eladására kényszerítette a 80 éves Sterlinget. Utóbbi hatalmas kockázatot jelentett, ugyanis Sterling simán bíróság elé viheti az ügyet, melyen az egész ligát perelheti, ami akár évekig is elhúzódhat, tehát még évekig tulajdonos lehetne. Silver döntését mindenhol hatalmas taps fogadta, több szakíró szerint remekül kezelte a helyzetet, kellő gyorsasággal szabta ki a büntetést (mindössze négy nap alatt zajlott le) és példát statuált minden NBA-ben foglalkoztatott számára.

Májusban Sterling egy interjú keretében cáfolta a vádakat, többször hangsúlyozta, hogy ő minden rasszt egyenlőnek tart. Ám több játékos is nyilatkozott a botrány kirobbanása után, hogy mindenki tudta Sterlingről, hogy milyen ember, igazából az a meglepő számukra, hogy ez csak akkor került nyilvánosságra. Donaldnak már korábban szembe kellett néznie rasszista vádakkal, amikor az ingatlan bizniszben utazott. 2003-ban lakhatási megkülönböztetés miatt perelte egy Los Angeles-i ingatlanjogi cég, mely szerint Sterling származásra hivatkozva adott ki vagy vont meg lakhatást különböző rasszoknak. Az idézés szerint Sterling olyanokat mondott, hogy „a feketéknek különös szaguk van és csak a baj van velük”, míg „a hispánok csak dohányoznak és a lakás körül lógnak”, de „a koreaiak mindig időben fizetnek és úgy élnek, ahogy én mondom”. Azonban ez az ügy úgy végződött, mint Sterling legtöbb bírósági ügye: csekély bírság vagy peren kívüli megegyezés.

Azonban úgy tűnik, végre utolérte a sorsa őt. Ezzel nem elégedett meg, ugyanis beperelte a ligát, egymilliárdos kártérítést követelve. Végül úgy döntött, eladja a csapatot, mely 2 milliárd dollárért talált magának új tulajdonost: Steve Ballmer, a Microsoft korábbi vezérigazgatója vette át a franchise-t. Ezek után Sterling visszavonta a liga elleni pert.

Öt év telt el a botrány óta, és érdekes módon két történet kapcsolódik hozzá. Adam Silver frissen kinevezett elnökként máris karrierje legnagyobb akadályába ütközött és kezdte regnálását, míg az évtizedek óta csapattulajdonos Donald Sterling pályafutása itt ért végett. Azóta Silver töretlen bizalmat élvez a játékosoktól, franchise-októl, szurkolóktól, míg Sterling eltűnt a sport közeléből, sőt a nyilvánosság elől is. A legutolsó hír, ami vele kapcsolatos, 2018 júliusában jelent meg, mely szerint két lakáskomplexumot vásárolt Los Angelesben, a koreai körzetben.

A Clippers bár szinte minden szezonban esélyes volt meglepetést okozni, az elmúlt két évben inkább az újjáépülés mellett tették le a voksukat. Pontosan emiatt a liga egyik legizgalmasabb csapata lehet, hiszen komoly esélyük van annak a Kawhi Leonard nyári leigazolására, aki sokak szerint a liga top 5 játékosa közé tartozik, valamint a pletykák Kevin Durant-el is többször szóbahozták a franchise-t. Az biztos, egy egészséges munkakörnyezet alakult ki Sterling után, ennek jele lehet „A logó” Jerry West jelenléte is, aki eddig ahol járt, szinte mindig csodát tett. A Lakersnél sikerült Shaquille O’Nealt Los Angelesbe csábítani, a Golden State Warriors dinasztiájának alapjait is többek közt ő tette le és a Clippers is hasonlóan izgalmas csapat lehet a következő években a munkájának köszönhetően.

A zseniális SB Nation tavaly egy egész videót szentelt Donald Sterling tulajdonosi pályafutásának, amit itt tudtok megtekinteni.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés