Kövess minket

Aztaa

Bécs a világ legélhetőbb városa

Először előzte meg az ausztráliai Melbourne-t.

Megosztva

Forrás:

Bécs a legélhetőbb város a világon – derül ki egy most publikált kutatásból. Az osztrák főváros hét év után taszította le az ausztráliai Melbourne-t az első helyről a kedden ismertetett listán, amelyen ezúttal is a polgárháború sújtotta Szíria fővárosa, Damaszkusz az utolsó. Budapest a 34.

Az Economist Intelligence Unit elemző és előrejelző intézete idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a politikai és társadalmi stabilitás és a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. Ez az első alkalom, hogy európai város végzett a lista élén. Bécs 99,1 pontot szerzett, Melbourne 98,4 ponttal lett a második. Az osztrák főváros elsősorban a biztonságra kapott magasabb osztályzattal tudott az élre kerülni az elemzők szerint. A felmérés szerint a listán szereplő városok csaknem felének javult az osztályzata tavalyhoz képest.

Budapest a 34. helyre került. A térségből Prága a 60., Pozsony a 64., Varsó a 65., Belgrád Bukaresttel holtversenyben a 82., Kijev a 118. helyen végzett. A magyar főváros maga mögé utasította többek közt Dublint, Madridot, Washington, Reykjavíkot, Bostont, Chicagót és Miamit, ezek mind néhány hellyel lemaradva követik Budapestet. 

A 30,7 ponttal sereghajtó Damaszkuszt kevéssel előzte meg a bangladesi főváros, Dakka (38 pont) és a nigériai Lagos (38,5). Az EIU szerint a bűnözés, a társadalmi nyugtalanság, a terrorizmus vagy a fegyveres konfliktusok erős szerepet játszottak e városok alacsony osztályzatában. Összességében nézve azonban második éve javul a globális index: a tavalyi 74,8 pontról 75,7 pontra emelkedett.

Legélhetőbb városok

1. Bécs

2. Melbourne

3. Oszaka

4. Calgary

5. Sydney

6. Vancouver

7. Toronto

8. Tokió

9. Koppenhága

10. Adelaide

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük