Kövess minket

Sport

Bemutatták a tokiói olimpia emblémáját

A 2020-as olimpia emblémapályázatának győztesét 14 500 tervből választották ki

Megosztva

Az indigókék színű téglalap alakzatokból kört formázó logó az 1603 és 1868 közötti Edo-kor hagyományait eleveníti fel. A paralimpia emblémája hasonló, de abban a kör alakzat nem teljes. A szervezők közleménye szerint a logók a „kulturális és nemzetiségi különbségeket, illetve az egységet a sokféleségben egyaránt szimbolizálják”.


„Hosszú időbe telt, mire létrehoztam, de úgy tekintek rá, mint a saját gyermekemre”
– nyilatkozta a tokiói művész, Tokoro Asao. „Nem vagyok sportoló, de fiatal korom óta szeretem az olimpiát, és ez az érzés áthatotta a tervezőmunkámat is.”

„Mától ezek az emblémák az olimpiai és a paralimpiai játékok arcaként szolgálnak. Nagyon remélem, hogy a jelképek népszerűek lesznek” – mondta Mijata Rjohei, az illetékes bizottság vezetője.

A nyilvános pályázatra több mint 14 500 ötlet érkezett.


A 2020-as nyári játékok eredeti emblémáját vissza kellett vonni, mert tervezőjét, Szano Kendzsirót plágiummal vádolta meg a belga Olivier Debie, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordult panasszal. Debie szerint Szano azt az emblémát használta műve alapjául, amelyet ő készített a liége-i színháznak. A két logó gyakorlatilag csak színvilágában tért el egymástól, mindkettő legfőbb eleme egy nagy T betű volt, amelynek kialakítása teljesen azonos.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés