Kövess minket

Hiphop

Bezárja kapuit Dj Premier legendás studiója

A New-york-i D&D Studios 25 évig működött és onnan került ki több, mára már klasszikussá vált lemez.

Megosztva

Premo idén több képet is posztolt stúdióról, amint épp pakolják ki a felszereléseket és ürítik ki a szobáit. A, B , C – így nevezték őket. A szobákat, igen, tudniillik három helyiségben zajlott a munka. Vagy a buli, vagy mindkettő. Élettel, zenével teli volt a hely. Gyakran előfordult, hogy 10-15 ember pörgött a stúdióban egyfolytában zajlott az élet és nem mellékesen készültek a jobbnál-jobb albumok is. A teljesség igénye nélkül, megfordult itt Notorius B.I.G., Jay-Z, Nas, Royce da 5’9″, KRS One, RZA, GZA, Big L, a Smif-N-Wessun csapata és persze Guru is. A sort persze oldalakon keresztül lehetne folytatni, de van itt még pár érdekes dolog, amiről szólnunk kell.

Premier először 1992-ben lépett az épület falai közé, amikor Lord Finesse “Return of the Funky Man” című számára kellett szkreccselnie. Pedig korábban a környéken lakott, gyakran vásárolt a stúdió melletti kis közértben vagy csak megivott egy kávét, de jódarabig azt sem tudta, hogy itt bizony zenélgetni is lehetne. Pedig a negyedik emeleti „műhely” csak rá várt.

[vembed youtube=”mCjUvvXHXVw” ]

Az itt dolgozó hangmérnökök annyira jó munkát végeztek Premo első látogatásakor, hogy itt is ragadt hosszú évekre. Pedig a környék kicsit sem volt barátságos. Nem volt esténként közvilágítás, kábítószer-kereskedelem, rablás és erőszak zajlott a környező utcákon. Sok itt élő ember még angolul sem beszélt.  Azonban ez sem állíthatta meg Premier-t, hogy rávegye akkori társát, az azóta már elhunyt Guru-t, hogy lesse meg a helyet és ha neki is megfelel vegyék fel itt a harmadik Gangstarr lemezt, a Daily Operation-t. Szerencsénkre megfelelt…

A stúdió idővel hihetetlen népszerűségre tett szert. Az „aranykor” számtalan albuma került ki innen, hogy aztán hip-hop klasszikusokká váljanak. Itt rögzítették például Biggie  Ready To Die vagy Nas Illmatic lemezét is. De, az akkor még underground csapatoknak számító  Smif-N-Wessun (Dah Shinin), és az  M.O.P. (To The Death) is dolgozott itt.

A partik pedig zajlottak tovább, volt itt minden például billiárdasztal vagy éppen egy bár, hogy a vendégek a lehető legjobban érezzük magukat. Ja, és nők! Méghozzá sok. Az emszíken és producereken kívül megfordult rengeteg NBA játékos és televíziós személyiség is. Persze csak, akkor már mikor a környék kissé biztonságosabbá vált. Eleinte csak a keményebb arcok tévedtek ide.

A reklámból már tudjuk, hogy a jó dolgok sajnos nem tartanak örökké. A D&D idén január hetedikén végleg lehúzza a rolót, miután a tulajdonosa eladta az épületet. Primo már kipakolt, a szobák üresek, de a zene ott marad a falak között, ebben biztosak vagyunk.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés