Kövess minket

Hiphop

Black Thought a The Roots-ból: Tulajdonképpen én találtam ki a motyogós rappet

Érdekes gondolatok, illetve rövidke freestyle továbbképzés egy helyen.

Megosztva

Forrás:

Sokan a mai napig nem tudják megemészteni az ikonikus, The Roots zenekar emszíjének két héttel ezelőtti freestyle-ját. A szövegelésről készült videó roppant népszerűségnek örvend Youtube-on, immár átlépte a 2 millió megtekintést. Black Thought tíz percen keresztül nyomta úgy, hogy nagyjából 2000 szó hagyta el a száját, és ami a legfontosabb, a freestyle kimondottan értelmes volt, nem csak kín-rímek halmaza, vagy hosszú hallgatások, illetve nyökögések sorozata.

[vembed youtube=”prmQgSpV3fA” ]Thought egy friss interjúban, amit Rolling Stone magazinnak adott kifejtette, hogy szerinte évekkel ezelőtt sokkal fontosabb szerepe volt a szövegeknek a rap zenében, éppen ezért divatosabb volt a freestyle is, mint manapság.

„Mostanában teljesen másról szól az egész. Az én időmben más kellett hozzá, hogy valaki befuthasson. A mai hiphop egyáltalán nem a szövegekről szól. Majdnem az utolsó szempont lett, hogy valaki tartalmasat írjon. Persze, most is vannak olyanok, akik a régi útat járják, de elenyésző a számuk. És a közeg, a közönség sem nekik kedvez” –  mondta, majd kitért a freestyle-ra is:

„Nem vagyok szuperhős. Voltak benne már megírt sorok is. Nem ez a lényeg, tíz percig nagyon nehéz úgy nyomni, hogy csak improvizálsz, pláne a legkülönbözőbb bítekre. Régen ez is másként volt, akkoriban nem lehetett volna előre megírt verzékkel előhozakodni, mára ez is megváltozott. Kissé talán színpadias lett az egész, hasonló, mint egy stand up fellépés”.

Természetesen a rap mai állapotáról is megemlékezett, figyeljetek csak:

„Gőzöm sincs, hogy némely’ előadó miről beszél a mai emszík közül. Egyszerűen nem értem. Nem kötekedésből mondom, mert tulajdonképpen én találtam ki a motyogós rappet. A tíz évvel ezelőtt rögzített, Don’t Say Nuthin című, The Roots számban csak halandzsázok. Semmi értelme a szövegemnek, egy értelmes szó nem szerepel benne. Úgy látszik ez lehetett a fő inspiráció az új arcoknak. A rap fejlődik. Tetten érhető az evolúciós folyamat a hiphopban is. Ez nagyon jó, bár nem kellene mindent elhagyni, ami naggyá tette ezt a műfajt évtizedekkel ezelőtt”.

[vembed youtube=”VB5coQcelAk” ]Nem nagyon tudunk vitatkozni vele.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés