Kövess minket

Aztaa

Bocsánatot kért a grúz belügyminiszter a Bassiani megrohamozásáért, miután több ezres techno tüntetés volt a grúz Parlamentnél

Azt is megígérte, hogy változtatnak a szigorú drogtörvényeken.

Megosztva

Forrás: tbilisilivesitsdreams.tumblr.com

A grúz belügyminiszter, Giorgi Gakharia tegnap este bocsánatot kért Tbilisziben a grúz Parlament elé vonult tüntetőktől, akik azért gyűltek össze, hogy a fővárosban történt szombati razziák ellen demonstráljanak – írja a Resident Advisor

Mint korábban írtuk, szombat hajnalban fegyveres rohamrendőrök lepték el a Bassiani, és a Café Gallery nevű szórakozóhelyeket. Az indok 5 fiatal halála volt, akik egy ismeretlen összetételű drog mérgezésébe haltak bele, mindannyian a saját lakásukban hunytak el, nem pedig az említett klubokban. Ennek ellenére a rendőrség úgy látta, hogy ezeken a helyeken drogárusítás folyhat (Grúziában nagyon szigorú drogtörvények vannak), ezért fegyveres erőkkel vonultak ki a helyekre. Végül 8 dílert tartóztattak le, miközben a klubok előtt demonstrálók jelentek meg, akik az agresszív rendőri jelenlétet kifogásolták. A rendőrség a dílerek mellett 52 másik személyt is letartóztatott, köztük a Bassiani két alapítóját is.

A szórakozóhelyek tulajai szerint szimpla állami megfélemlítés zajlik, ezért szombatra és vasárnapra is tüntetést szerveztek a grúz Parlament elé, melyre több ezer demonstráló érkezett. A tüntetések gyakorlatilag techno bulikká alakultak, ahol a hétvégre lekötött Bassiani fellépők nyomták le a tervezett szettjeiket. 

[fbpost]https://www.facebook.com/tamuna.Axander/videos/10210942720112496/[/fbpost]
[fbpost]https://www.facebook.com/boilerroom.tv/videos/1857351470977222/[/fbpost]
[fbpost]https://www.facebook.com/netgazeti/videos/10156617338432044/[/fbpost]
Vasárnap este aztán a grúz belügyminiszter mondott beszédet a helyszínen. Közleményében bocsánatot kért a tüntetőktől a razziákért, és kiemelte, hogy sajnálja, ha bárki is veszélyben érezte a biztonságát az akció során. Gakharia hozzátette, hogy azt szeretné, ha cserébe a hatóságoktól is bocsánatot kérnének a tüntetők, amiért inzultálták őket, pedig ők csak a biztonságuk védelméért vannak itt. A belügyminiszter ezen mondata igen nagy pfújolást kapott, hisz a tüntetők nagyrészt kifejezetten békések voltak, nem bántották a rendőröket.   

A tüntetők végül ígéretet kaptak arra, hogy változtatnak az ország zéró tolerancia keménységű drogtörvényén, de részleteket nem árult el. „Ha pedig nem tartanánk be az ígéretünket, attól még bármikor hallgathatunk zenét és táncolhatunk is rá, ebben a szabad országban” – mondta.

[vembed youtube=”cxtHcbXh4T8″ ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés