Kövess minket

Tech

Boldog szülinapot, Wikipedia!

Ma 15 éves a Wikipedia, és igazán megérdemli az ünneplést, mert valljuk be, sok beadandó, szakdolgozat és cikk nehezebben jött volna létre nélküle!

Megosztva

El tudjuk még képzelni egyáltalán, milyen volt a Wikipedia előtt? A ma élő embereknek már csak a 28%-a ismeri a Wikipedia nélküli világot – írták közleményükben. 2016-ra már 290 nyelven, több mint 35 millió szócikket olvashatunk az enciklopédiában, és ez a világ egyik leglátogatottabb weboldala.

A magyar változat 2003 óta működik, és közel 380 ezer szócikket tartalmaz. A szülinap alkalmából világszerte Wikitalálkozókat tartanak a szerkesztőknek (és érdeklődőknek) a mai napon, köztük Budapesten is. Bárki lehet a Wikipedia szerkesztője, ám a rendszer ellenőrzés alapján működik, így a hamis vagy nem kellőképp alátámasztott információkat előbb-utóbb törlik (ezért nem marad fent sokáig a poénból családtagnak létrehozott adatlap, hacsak nem valóban híres személyről van szó).

Az oldal társprojektje, a Wikimedia Commons is mérföldkövet ünnepel: a közösségi médiatár a napokban lépte túl a harmincmilliomodik feltöltött fájlt.

Ezen a honlapon szó szerint meghallgathatod a Wikipedia minden újabb változtatását, új szerkesztő és szócikk megjelenését meditatív akkordok formájában, ami az egyik legszórakoztatóbb és kikapcsolóbb dolog, amit el tudunk képzelni. Szóval boldog szülinapot Wikipedia!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés