Kövess minket

Aztaa

Börtönbe kerülhet egy észak-ír nő, mert terhességmegszakító tablettákat vett húgának

Nincsen pardon! Az ír szigeteken az abortusz törvénytelen beavatkozás, komoly büntetés jár érte.

Megosztva

Írországban és Észak-Írországban, utóbbi az Egyesült Királyság része, a nőknek nem engedélyezett az abortusz. Méghozzá semmilyen körülmények között. A törvény olyan szigorú, hogy aki valamilyen módon véget vet terhességének, vagy csak segít valakinek benne, az akár életfogytiglani börtönt is kaphat, amennyiben elítélik.


Érdekesség, hogy Angliában, Walesben és Skóciában is legális a beavatkozás, de Észak-Írországban egy 1967-ben elfogadott törvény szerint egy nőnek sem lehet abortusza. Azóta szinte egész iparág épül arra, hogy a nők nem kívánt terhességüket valamilyen módon megszakítsák. Nagyon sokan kénytelenek titokban külföldre utazni, vagy éppen befizetni egy abortusz-hajóra, amin az ír partoktól nem messze lévő nemzetközi vizeken hajtják végre a beavatkozást az orvosok, nem kevés pénzért.

Aki pedig az országban próbálkozik abortusszal, vagy csak segít valakinek benne, az bíróság előtt kénytelen a tettéért felelni. Így járt egy 21 éves észak-ír nő is, aki húgának vásárolt pár terhesség megszakító tablettát az interneten, de lebukott, és ezért Belfastban előzetes letartóztatásba helyezték. Szerdán volt az első tárgyalása, még nem tudni milyen ítélet vár majd rá.

Több szervezet, mint például az Amnesty International, is hangot adott már elégedetlenségének a szinte középkori állapotokat idéző törvény ellen. A legszörnyűbb az egészben, hogy az a nő, akit megerőszakoltak, vagy a terhessége korai szakaszában már tudni lehet, hogy a gyermek valamilyen genetikai betegségben szenved, nem kaphat felmentést a törvény előtt.

(mashable.com nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés