Kövess minket

Hiphop

Budapest, Budapest, te csodás! – Dalok, melyeket fővárosunk ihletett

Pest a lakáskultúra, s hogy realestate kívánok. Pest a jólét kontúrja: dívák és díványok.

Megosztva

Forrás:

Ha Budapestről szóló cikkbe ütközik az ember, akaratlanul is felcsendül Rátonyi Róbert éneke, azonban a modern zenében több mint fél tucat dal készült csodás fővárosunkról. Volt, aki szépségét, volt aki pont ennek ellentettjét találta fontosnak, ám az biztos, hogy a legtöbbnek sikerült egy szeletet kiragadni abból az atmoszférából, amit Budapest hordoz magában. Figyelem, a lista erősen hip-hop orientált és nem tartalmaz minden dalt!

PMK – Budapest Megint?! – „A Béke tér legyen veled!”

2014-ben jelent meg PMK Nemlétezőalbumláthatatlanembereknek című albuma, melyen záróakkordként csendül fel a ’Budapest Megint?!’. A zongorás alap a Mulató Aztékos EMEKKAJI-t dicséri, melyhez egy lágy gitár is társul a háttérben, és a refréneknél Hesz Ádám hangja csendül fel. Mégis a dalt a kreatív szövegvilág viszi a hátán, melyet PMK csak Budapesten található utcatáblákból és reklámokból, feliratokból nyert ki, mely akkor nyer igazán értelmet, ha a zenéhez készített zseniális videoklipet tekintjük meg!

[vembed youtube=”cmTBn6y4tUo” ]Riddler – Bépé – „A lámpánál új kocsik, persze mind részletre”

2008-at írtunk, mikor Riddler megjelentette második szólólemezét, melyen a Bépé is helyet kapott. Ami ebben igazán durva, hogy mennyire igaz majdnem minden sor még 10 évvel később is, így mondhatjuk, hogy Riddler fején találta a szöget, mikor fővárosunk mocskosságát vetette papírra. Van itt minden: tinik, akik a zsebpénzből drogot vesznek, az örökké bulvárt lapozó emberek, a szegény punkok, akik az utolsó forintjukat bakancsra költötték. A zene Artoscsaba műhelyében állt össze, remekül adja Riddler szövege alá azt a pusztító vibe-ot, amitől még erősebb lesz ez a dal.

[vembed youtube=”r5Laqy5Cyeg” ]Sör és Fű – Budapest – „Üdvözöl Budapest, tudod, hova fut a kess!”

Az Enter the SÉF elég nagyot robbant 2014-ben, köztük a Cseh Tamást is inspirációul hívott Budapestnek köszönhetően. Suhov remekül mintázott alapjára SÉF-ék nagyon akkurátus szöveget pattintottak, ami mindenkinek ismerősen csenghet, aki már élt Budapesten. Ki ne emlékezne az éjszakai pizzázásokra a Király utcában, ki nem hasonlított már minden várost, ahol járt Budapesthez, és ki nem gondolt még bele más emberek sorsába, akik most az utcán élnek? A Sör és Fű fontos dolgokat pedzeget, melynek egy közös pontja van: Budapest.

[vembed youtube=”CoQ-ZLVihzc” ]DSP – Amit nem találsz a PestiEst-ben – „A metrón a sok arctalan úgy áll, mint a heringek”

Bár a DSP-nek majdnem az egész diszkógráfiáját ide lehetne írni, annyira áthatja a szövegeiket a budapesti élet, mégis a Társadalomklinikán található „Amit nem találsz a PestiEst-ben” mutatja meg a legjobban azt a képet, amit a képeslapok nem tudnak. Kiváló érzékkel festik le azt a közép-európaiságot, amit még mindig nem tudtunk kinőni sehogy. A nyugatról jövő import áruk és szolgáltatások élvezete, természetesen nem pénztárcabarát áron, ám a körítés inkább az ellentettje. De mindenben ott van a magyar fifika, ami szinte csak ránk jellemző és Budapest tele van az ilyen alakokkal. Ezt tényleg nem találod meg a PestiEst-ben!

[vembed youtube=”VNm2YfJXufA” ]Animal Cannibals – Budapest Nyáron – „A bárpultnál agyalunk, hova megyünk tovább”

2009-ben az MTV majdnem órás rotációban nyomatta a Budapest Nyáron-t és a rap muzsikához nem konyító ismerőseim is sokszor idéztek a könnyed hangvételű dalból. A Kannibálok behívták az örök pesti MC Gőzt is, illetve a Flaszter Masztert magát, Buppá-t is. Bár véleményem szerint nem ez a legjobb alkotása a Kannibáloknak, egy egészen izgalmas klipet sikerült a zené köré tenni, amely elnyerte az Év videoklipje díjat a Hip Hop Hungary Music Awards-on.

[vembed youtube=”7zQEsqgZQXw” ]Minimal Project – Budapest – “Mikor a fények kigyulladnak, tágra nyitódnak a szemek”

Bár a Minimal Project sokáig csak a fióknak írt dalokat, végül 2003-ban kiadták a Kupi című demolemezüket, mely az addigi legjobbnak értékelt dalaikat tartalmazta. A sok mélyebb tartalmú dal közt bújt meg a Budapest című trekk is, amin Csabi, Peti és Zoli mellett megszólal Vöri is. Szövegileg teljesen beleillet a demo trekklistájába, hiszen mind a négy mc megfogalmazza ellentéteit fővárosunkkal kapcsolatban, ám a konklúzió minden verzében az, hogy akármennyire is szeretjük vagy utáljuk Budapestet, mindig magunkban fogjuk hordozni a nyomait.

[vembed youtube=”jsGdlfa5jXA” ]Akkezdet Phiai – Budapesmód – „Pest a füst, az alkohol, adatok a vérben. Pest, hogy feszt italozol akkor is, ha épp nem.”

Az AKPH, pontosabban Újonc Budapestről szóló verse mindenféle hamis rózsaszín köd nélkül dobálja elénk a fővárosi képeket és hasonlatokat, amik annyira hajnal 4kor várom a hidegben és a ködben az éjszakait, miközben mellettem kéregetnek, a messzeségből üvöltést hallok, de aztán magam mögé nézek és nevetnek a részeg turistákat, hogy átérzed minden egyes sorát, valószínűleg még akkor is, ha Bácsalmáson laksz és csak álmodozol arról, hogy felköltözz Pestre a gimi után. A 2010-es Kottazűr című lemezen található Budapesmód a legrealebb BP-ről szóló dal, és ezt most arrogáns Pestiként mondom és pont.

[vembed youtube=”TEcZBIIIWVo” ]Szerencsére még akad bőven dal, mely csodás fővárosunkról szól, köztük jók, mint Bankos ABC-je, és rosszabbak, mint pl MISSH Budapestje, ami csak a címében említi meg Budapestet, vagy Deniz Ide várnak vissza című trekkje, ami inkább egy csöpögős imázs dal, mintsem egy valós képet mutató zene. Akárhogyis, Budapest rengeteg művészlelkű fiatalból váltott ki olyan érzelmet, ami egy dal formájában köszön vissza, mellyel többen is tudnak azonosulni. És neked mi jut eszedbe Budapestről?

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés