Kövess minket

Hiphop

Caramel: „Rappernek születni kell!”

December 17-én ad nagykoncertet Molnár Ferenc ’Caramel’ a győri Audi Arénában. Az esemény sajtótájékoztatóján csíptük el az előadót, aki készségesen válaszolt nekünk kérdéseinkre…

Megosztva

Aki ismeri Caramel munkásságát az tudja, hogy nem áll tőle messze a rap zene, sőt láthattuk már magyar rapper oldalán is feltűnni videoklipben:
[vembed youtube=”dKX_JG6_-B4″ ]

Sőt, több közreműködése is van PAPPA G-vel:
[vembed youtube=”i-EC8Sfm3ks” ]
[vembed youtube=”Vq4xUuS9giI” ]
[vembed youtube=”uWq9pwTaTzU” ]

A győri nagykoncerttől egy 180 fokos fordulatot véve, a többi sajtómunkatárs előtt kérdeztünk rá Caramelnél, hogy mégis, hogy áll a hazai rap előadókkal, aki meglepődve – bár látszólag örült a kérdésnek – elmondta: nagyon csípi az itthoni rappereket és megfigyelhető az a változás, ami az utóbbi években ment végbe a műfajban. Arra a kérdésre, miszerint várható-e hasonló közreműködés a jövőben (Mint például a fent látható klip Norbával) így válaszolt: „Várom még azt az előadót, aki stílusával és mondandójával is megtud fogni, de én nyitott vagyok természetesen az ilyesfajta közös dalokra!”

A sajtótájékoztató után, így folytatódott a beszélgetésünk:

Elképzelhető az, hogy te nyitsz egy magyar rapper felé és te keresed meg közreműködéssel?

– Abszolút elképzelhető, habár még nem igazán történt ilyen, mert ez rendkívül összetett dolog. Én egy olyan fajta ember vagyok, aki szeret olyan arcokkal dolgozni, akik nincsenek elkoptatva. Mondjuk, akik hetente közös számokat készítenek más előadókkal, azok valószínűleg velem nem fognak! Ilyen szempontból is szeretem a különlegességet. Legyen az az előadó…

Legyen annyira underground? – vágtam a szavába.

– Vagy legyen annyira friss! – mondta Caramel. Teljesen ismeretlen mondjuk, habár ahhoz brutál jónak kell lenni-e, hogy egy tök ismeretlen előadóval dolgozzak együtt. Viszont „brutál jót” nagyon ismeretlenektől nem hallottam. Vannak nagyon jók persze, de… Szeretem azt, ha egy olyan hang szólal meg a hangfalból, ami még nem annyira ismert és nem asszociálnak a hallgatók egyből egy másik előadóra.

Tehát az egyediség fontos számodra?

Igen, igen! Pontosan! Erre törekszem egyébként én is! Voltak olyan előadók, akiknek mikor kijött a daluk más közreműködőkkel, nagyon sajnáltam, hogy nem én lehetek benne, mert talán én még fokozni tudtam volna a számot. Ezek a hajók, tudod, ilyenkor elúsznak egy időre…

Eltudnád képzelni magadat mint rapper? Akár csak néhány verze erejéig.

Jaj, nem! Én nem vagyok rapper. Nem tudok rappelni, habár vannak hasonló próbálkozásaim szinte majdnem minden lemezen. Tényleg annyira szeretem magát a műfajt, hogy vannak olyan dalok, amik inkább hajaznak a rapre, mint az éneklésre.  De ez nagyon ritka, mert vagyok annyira kritikus magammal, hogy ne higgyem el azt, hogy én tudok rappelni, mert nem tudok!

Én egy romantikusabb énekes vagyok, szóval… Amelyik dal rapnek tudható be nálam, az is inkább csak móka. Maga a rap műfaj, nekem az sokkal szentebb annál, minthogy én most minden héten megakarnám mutatni, hogy nekem ez menne. Ez rendkívül kevés embernek megy jól a világban és hazánkban is. Ezt meg kell nekik hagyni! Tisztelni kell annyira – magát az egész stílust -, hogy nem tetszelgünk ebben a mindentudó szerepben. [blockquote]Rappernek születni kell![/blockquote] Hiába vagyok muzikális, dalszerző és énekes, ezt nem lehet megtanulni!

Az egészhez kell egyfajta orgánum is, mert engem az is zavar, ha valaki egy szörnyű hangszínnel nekiáll szövegelni. Meg persze tudni kell fogalmazni is. Ami nekem bejön rap, azt azért is szeretem, mert minden egyes rím váratlan. Ehhez kell a lexikális tudás, az olvasottság, illetve a változatosság is. Sokkal nehezebb műfaj ez, mint azt sokan gondolják! Nem tanulható!

Norbával való közreműködés, hogy történt? Mi fogott meg benne?

– Nem volt túl sok közös dolgunk Norbával. Mikor legelőször találkoztunk egy koncertem alkalmával, odajött és kezembe nyomott egy CD-t. Azt mondta, hogy rappel, hallgassak bele a cuccba… Meghallgattam az egyik dalt és ami legelőször megfogott, az a hangja volt. Mély, férfias hangja van. Nagyon intelligens embernek tartom és tetszett a választékossága. Voltak persze, „odamondósabb” dalai is, amikben voltak trágárságok, de mégis ott volt mellette valami olyan fordulat, ami egészen egyszerűen nekem megtetszett!

Nyilván azóta is van olyan, aki nekem tetszik. Nem vagyok az a mellét verő roma csávó, de én most egy cigány srácot várok. Nem tudom még ki lesz ő! Nekem most nagyon hiányzik a roma hiphop az országból. A Weszélyes Elemekben nagyon bíztam! Én valami olyasmire várok, mint amilyenek ők lehettek volna. Azt nagyon sajnálom, hogy róluk nem igazán lehet hallani már. Nagyon tehetséges formáció volt az övék.

Ilyen őserőt várok egy kicsit több profizmussal. Persze, az egészet nem csak romákra értem!

Ez az őserő szerintem sok hazai rapperben is megfigyelhető, csak nem igazán tudják magukból kihozni. Hogyan törhet ez felszínre szerinted?

Ebben egyetértek! Ez abszolút már a hiphop kultúrának lenne a feladata. Ahogy én segítem például a feltörekvő fiatal énekeseket, úgy a rapben is meg kell jelennie ennek. [blockquote]Fel kell karolni a tehetségeket![/blockquote] Természetesen erre vannak példák, de talán egy kicsit jobban kéne kutakodni a fiatalok iránt.

Caramel májusban Essemmel futott össze:


Nyitókép: facebook.com/caramelmusic.hu

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés