Kövess minket

Campus

„Ciki a Sziget” – A Fidesz frakcióvezetője keményen savazta a fesztivált

A debreceni Campus Fesztivál idén jubilál, hiszen már tizedjére fogják megrendezni a bulit a cívisvárosban. Az erről szóló sajtótájékoztatón Kósa Lajos odaszúrt a Szigetnek.

Megosztva

Forrás:

2008-ban jött be a városba a Campus Fesztivál a Vekeri tóról – idézte fel Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja hétfőn azon a sajtótájékoztatón, amit a jubileumi, tizedik Campus Fesztivál apropójából szerveztek. Az volt a cél, hogy a fesztivál közelebb legyen a városhoz, hogy ne kelljen 10-12 kilométereket utazni – mondta. A régi Nagyerdei Stadionba költözött be annak idején a fesztivál, az elmúlt tíz évben pedig jelentősen átalakult a környezete – tette hozzá.

Azt Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Debrecen volt polgármestere is elismerte, hogy voltak aggályok azzal kapcsolatban, van-e helye egy fesztiválnak a Nagyerdőn, de mint mondja, az idő a döntéshozókat igazolta. Főleg úgy, hogy a nagyerdei fejlesztések a fesztivált olyan infrastrukturális környezetbe tették, aminek köszönhetően Kósa szerint a Campus „az egyik legjobb, ha nem a legjobb” környezettel rendelkező fesztivál lett.

Szerintem a Sziget ciki” – húzta meg a váratlant Kósa Lajos. Állítását azzal indokolta, hogy „ahhoz képest, hogy Európa egyik legfontosabb fesztiváljának mondják, esküszöm nektek, évtizedek óta ott kettő téglát nem tettek arrébb. Ezt jól látni, hogyha ott épp nincs rendezvény”.

Számtalan olyan produkciót tudok mondani, amit méregdrágán kifizettek a Szigeten, és én szégyelltem magam a produkció helyett. Nagyon gáz volt”- folytatódott a fővárosi fesztivál savazása. Kósa Lajos itt utalt egy „jamaikai származású, fiatal, fekete bőrű énekesnő” koncertjére, ami vélhetőleg az egyébként barbadosi származású Rihanna bulija lehetett. Emlékezetes volt, hogy az énekesnő tavaly fél órát késett, így az eredetileg kétórásra tervezett fellépés eleve másfél órára csökkent, ami talán még nem is lett volna akkora baj, de cserébe a közönség nevetséges, félplayback show-t nyomott, másfél perces számokkal. Bezzeg a Campus Fesztivál – Kósa Lajos azt mondta, büszkeséggel tölti el, hogy „itt mindenki odateszi magát”, Debrecenben elő nem fordulhatna olyan, hogy egy fellépő ennyire félvállról veszi a közönségét.

Forrás:

Az állami támogatások fontosságáról is beszélt a politikus, szerinte a Campus a Szigethez, Volthoz vagy Balaton Soióundhoz képest hátrányban van – már csak azért is, de a debreceni buli csupán három napig tart. Szerinte ha négynapos lenne a Campus, akkor biztosan itt is meglenne a százezres nézőszám, sőt, a második legnagyobb fesztivállá nőné ki magát a debreceni rendezvény. A politikus azt is elárulta, hogy a Campus Fesztivál idén 65 millió forintos állami támogatásban részesül.

Még az is elképzelhető, hogy 2018-ban újragondolják Magyarországon a fesztiválok stratégiáját, legalábbis Kósa Lajos azt mondta, az idei szezon zárultával kezdeményezi Balog Zoltánnál, az emberi erőforrások miniszterénél többek között a támogatási rendszer újragondolását. „Azt látjuk, koncepció nélkül, gomba módra szaporodnak a fesztiválok – és halnak is el” – fogalmazott.

Vissza a Campusra

A kitekintő után ismét a Campus Fesztivál került a fókuszba, Barcsa Lajos, a város alpolgármestere például elárulta, hogy idén a DKV járművei már a nulladik naptól kezdve szállítják majd éjszaka a fesztiválozókat, a tavalyihoz hasonló útvonalakon – erről majd a közlekedési vállalat ad később részletes tájékoztatást.

Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató kiemelte: a Campus az ország egyik legnagyobb nyári könnyűzenei eseményévé vált, ahol tavaly 98 ezren szórakoztak, az idén ennél is több látogatót várnak. A legnépszerűbb hazai előadók mellett a fesztivál vendége lesz a The Prodigy, Lukas Graham, Alle Farben, a holland Bingo Players, Debrecenbe érkezik Charlott Boss, azaz Nod One’s Head, illetve a kilencvenes évek legnépszerűbb eurodance párosa, a 2 Unlimited is.

Forrás:

Ismét ott lesznek Debrecenben a fesztivál kedvencei: a Tankcsapda, a Quimby, a Halott Pénz, a Kowalsky meg a Vega, a Brains, az Irie Maffia, a Vad fruttik, a Paddy and the Rats, Ganxsta Zolee és a Kartel, a 30Y, de fellépnek a nagyerdő fái alatt a Lóci Játszik, a Mörk, a Jónás Vera Experiment, a Konyha, a Dope Calypso, a The Qualitons, valamint a Petruska és Sena is.

Tizenhét programhelyszínen, köztük két nagyszínpadon 252 zenei programmal és további több mint 200 egyéb attrakcióval – dumaszínházzal, filmvetítéssel, színházi előadással, közéleti és irodalmi beszélgetésekkel – várják az érdeklődőket.

Miklósvölgyi Péter a zenei felhozatal sokszínűségére hívta fel a figyelmet: a különböző helyszíneken a rock, az elektronikus, a világzenei és dzsesszkoncertek mellett számos más műfaj képviselői is fellépnek. Azt is elmondta, hogy a Campus egyik legszebb helyen lévő színpada a kivilágított Víztorony kertjében található, ahol olyan különleges produkciót láthat a közönség, mint az Ivan and the Parazol, a Margaret Island, a Middlemist Red, a Fran Palermo, az Esti Kornél, az Elefánt, a Szabó Benedek és a Galaxisok, vagy az egészen fiatalok közül a The Luckies, az Elevator című dallal idén berobbanó Platon Karataev, de jelen lesz az indie-folkos Zanzinger is. A fellépő zenekarok mellet jelen lesznek a rendezvényen Debrecen kulturális intézményei: a Csokonai Színház előadásokkal, a Méliusz könyvtár felolvasóestekkel, az Agóra tudományos élményközpont látványos kísérletekkel, a művelődési központ kézművesbemutatókkal teszi változatosabbá a fesztiválprogramot.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés