Gasztro
Créme brulée
Elég csak a képre nézni, és már össze is fut a nyál az ember szájában. A Créme brulée-ért nemcsak Amélie rajongott, hanem ez a karamellcsoda nekünk is nagy kedvencünk.
A nyalánkság elkészítéséhez amire szükséged lesz:
• 30 gramm vaníliás cukor
• 50 gramm nádcukor
• 2 tojás sárgája
• 250 ml habtejszín
• 1 teáskanál Grand Marnier likőr
Először alacsony lángon óvatosan keverd össze a tejszínt és a vaníliás cukrot. Forrás után hagyd, hogy langyosra hűljön. A tojások sárgáját verd fel a likőrrel. A felvert tojássárgájához add hozzá a vaníliás cukros keveréket, lehetőleg szitán csepegtesd végig. Egy tepsibe helyezz olyan kisebb méretű edényeket, amibe ki tudod majd porciózni. Miután ezzel kész vagy, a tepsibe önts félig vizet. A sütőt 150 fokra melegítsd fel, és süsd körülbelül egy órán keresztül. Végül, helyezd a hűtőbe. Ezek után szórd meg nádcukorral és flambírozó pisztoly segítségével olvaszd addig, amíg karamellréteg nem alakul ki a felszínen.
Tipp: A cukor égetése működik hagyományos grillező segítségével. Az elkészült remekművet tálald üde és friss gyümölcsökkel, például eper vagy málna zamatával.
(zena.sme.sk nyomán)