Kövess minket

Aztaa

Csak a természet játszott a kutatókkal! Nem görög várost találtak a víz alatt!

Eleinte elveszett görög város maradványainak hitték a víz alatti formációkat, de sajnos kdierült, hogy csak egy geológiai folyamat eredménye…

Megosztva

Amikor a búvárok kikövezett padlókhoz, udvarokhoz és oszlopsorokhoz hasonló leleteket fedeztek fel a nyugat-görögországi Zákinthosz szigetének közelében, azt hitték, hogy egy szökőárban odaveszett civilizáció romjait találták meg.


A Marine and Petroleum Geology című folyóiratban közölt legfrissebb eredmények szerint azonban a terület egy geológiai folyamat eredményeként jött létre az ötmillió évvel ezelőtt kezdődött pliocén földtörténeti korban.

„A területet palack nélkül merülő búvárok fedezték fel, és elsőre úgy tűnt, hogy egy tengerbe veszett ókori kikötőt találtak” – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a tanulmányt vezető Julian Andrewst, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársát.

A szakember szerint ugyanakkor meglepő volt, hogy a köralakú oszloptalapzatokhoz és kikövezett padlókhoz hasonló leleteken kívül a hajdani élet semmilyen egyéb jelére nem bukkantak, például edényekre.

A kutatócsoport alaposan megvizsgálta a 2-5 méter mélyen fekvő formációk ásványianyag-tartalmát és szerkezetét. Andrews szerint az oszloptalapzatoknak hitt fánkszerű képződmények a tengerfenéki metánkiszivárgásoknál bekövetkező ásványosodás eredményei.

„Sekély vízben nagyon ritkán találkozni ilyen jelenséggel. Ehhez hasonló felfedezéseket több száz, de gyakran több ezer méteres mélységben szoktak tenni” – mondta Julian Andrews.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés