Kövess minket

Film

Csaknem 400 ezer dollárért árverezték el a Harry Potter írójának székét

Az illetékekkel együtt 395 ezer dollárért (108 millió forintért) árverezték el J. K. Rowling hétköznapi külsejű székét, amelyen ülve a Harry Potter-regényfolyam első két részét írta a brit írónő.

Megosztva

A Heritage aukciósház szerdai New York-i árverésén 45 ezer dollár (12,7 millió forint) volt a kikiáltási ár.
A bútordarab annak a négy régi, össze nem illő széknek az egyike, amely a hajdan súlyos anyagi gondokkal küszködő írónő edinburghi lakásában állt. Akkor használta, amikor a Harry Potter és a bölcsek kövét, valamint a Harry Potter és a titkok kamráját írta.

A széket elárverezték korábban többször is, először maga a szerző, aki egy 2002-es jótékonysági aukción 21 ezer dollárt kapott érte, majd az eBay-en 2009-ben, amikor 29 ezer dollárért vitték el.
Mielőtt Rowling a Chair-rish a Child elnevezésű gyermekvédelmi célú jótékonysági aukcióra felajánlotta volna a széket, támlájának léceit felirattal dekorálta: “Lehet, hogy nem találsz szépnek, de ne ítélj a látszat alapján”.

Arannyal és rózsaszínnel dedikálta is a támla vízszintes lécét, az ülésre körbe pedig ezt írta: “Ezen a széken ülve írtam a Harry Pottert”. A keresztléceken Hermione Granger és Ron Weasley, valamint a Hogwarts (Roxfort) varázslóiskolabeli házuk, a Griffindor (Griffendél) neve is kibetűzhető.

A székhez egy levél is jár, melyet Rowling gépelt és írt alá a legelső árverés előtt.

Ez áll benne: “Kedves új széktulajdonos! Kaptam négy különböző széket 1995-ben, ez volt közülük a legkényelmesebb, ezért lett állandó helye az írógépem előtt, amelyen a Harry Potter és a bölcsek kövét és a Harry Potter és a titkok kamráját írtam. Nosztalgikus énem szomorúan int búcsút neki, a hátam azonban nem. J. K. Rowling”.
(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük