Kövess minket

Aztaa

Csodáld meg a világ legszebb vízeséseit!

Magasság, gyönyörűség és elképesztő látvány – avagy az 5 legismertebb vízesés, amelyet egyszer mindenkinek látnia kell!

Megosztva

1. Iguazú-vízesés


Az Iguazó-vízesés (portugálul Iguaçu) az argentin és brazil határ mentén zuhan a mélybe. A világ egyik legnagyobb vízeséseként számon tartott természeti látványosság 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, melyek 2,7 kilométer szélességben húzódnak. A legmagasabb zuhatagának az Union számít, ahol a víz az Ördögtorok-szakadékba zuhan (portugálul Garganta do Diabo). A vízesés magassága maximum 82 méter, az átlagos magasság pedig 60 méter körülire tehető.

A vízesés mentén a nyugalomról az erdő hangjai is gondoskodnak. Brazília és Argentína egész területén akadnak nemzeti parkok, ám a legkülönlegesebbek között mégis az Iguazú környékét tartják számon. Nyilvántartásába vette az UNESCO, és a New7Wonders szavazó alapján bekerült a világ 7 természeti csodája közé is.

2. Niagara-vízesés

A Niagara-vízesés egy hatalmas vízegyüttes a Niagara folyón, amely Kanada és az Egyesült Államok határán fekszik. Maga a folyó csak 56 kilométer, ám ettől függetlenül a legrobusztusosabb vízeséseket tudhatja magáénak Észak-Amerikában. A Niagara-vízesés három zuhatagból tevődik össze: Amerika-zuhatag, Patkó-zuhatag és Menyasszonyi fátyol-zuhatag. A Patkó-zuhatag 53 méter magas, az Amerikai pedig 21 méterrel büszkélkedik.

3. Angel-vízesés

A világ egyik legmagasabb vízesése, az Angel-vízesés Venezuelában található. A természeti csodát James Crawford Angel Marshall fedezte fel 1935-ben, amikor a Canaima Nemzeti Park felett repült. A történet szerint az amerikai pilóta repülőgépével egy folyót keresett Venezuelában, amelynek állítólagos gazdag aranytartalmára még évekkel azelőtt hívta fel a figyelmét egy idős geológus kutató. Így jutott el az Auyan Tepuí (Ördög-hegy) hegycsoporthoz, ahonnan a víz 807 méteren keresztül (megszakítás nélkül) zuhan a mélybe. A pilóta által felfedezett vízesés csaknem 18-szor magasabb, mint a Niagara. A vízesés nevét a tévhittel ellentétben nem az angyalokról kapta, hanem felfedezője után keresztelték el.

4. Viktória-vízesés

A Viktória-vízesés – mely a Zambezi folyó ékköve – Zambia és Zimbabwe határán helyezkedik el. Afrika egyik legszebb természeti attrakciójának magassága néhol eléri a 120 métert is, vízzuhatagának szélessége pedig 1800 méterre saccolható. Érdekesség, hogy esős időszakban a vízsebessége elérheti a 150 km/órát.

5. Plitvicei-tavak

Az ötödik helyre nem kerülhetett más, csak a horvátországi Plitivicei-tavak által generált turistacsalogató látványosság, melyet 16 folyó teraszos zuhataga alkot. A vízesések varázsa, illetve a zöldes táj hangulata pillanatok alatt rabul ejti a tekintetet. Ezek után azon sem csodálkozunk, hogy 92 vízesés 1979 óta a Világörökség része. 

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés