Kövess minket

Hiphop

DaBaby, azaz 2019 vírusrappere

DaBaby sikeresen magára vonta idén a figyelmet, most már a zenéivel is.

Megosztva

Forrás:

A 2017-es South by Southwest egyik legváratlanabb pillanata tagadhatatlanul az volt, amikor egy relatíve ismeretlen rapper pelenkában, törölközővel a fején, és egyetlen pár Jordanben jelent meg, míg a művésznevét „gagyogta” hosszasan. A gerillamarketinget nem megvető zenészre azonban még várnunk kellett pár évet, míg egyéb kreatív frontokon is látványos fejlődésre tett szert.

[vembed youtube=”ALbDqwmaCT0″ ]Az idén révbe ért rapperek egyik legkülöncebbike, a 27 éves DaBaby Észak-Karolina szülötte, munkásságában számos korábban látott zenei elem keveredik, de márciusi debütáló nagylemezével már kifejezetten egyedi és élvezetes egyveleget alkotott, megmutatva, hogy beért az első fesztiválperformansza óta befektetett munka gyümölcse, amit közel 10 darab, hullámzó színvonalú trapmixtape jelentett, kezdetben Baby Jesus néven, de vallásossága ellenére jobbnak látta ejteni a Messiás nevét. Ebből az időszakból első sikereit a Light Show, majd a Pull Up Music jelentette, a nagydebüt előtt pedig a felnőtt oldalakat megidézú, 21 milliószor pörgetett Next Song.

[vembed youtube=”KvuQNNVrbtM” ]Az új lemez első vírusvideója a 2019 januári Walker Texas Ranger lett, melyben Chuck Norris-t is megszégyenítő, őrült kopóként bomlik, beletrafálva az „Old Town Road” őrületbe, folytatása pedig a márciusi Suge (Yea Yea) remekmű lett, ami már 80 millió megtekintést zsebelt be, összekötve az évek óta visszatérő lépegetős táncával. Ez a januári Interscope Records szerződéséből születő Baby On Baby stúdió albumának elsőszámú slágere, melyhez a legfrissebb vizuál az alig egy hetes Carpet Burn, amely amúgy részben szintén egy neten szétpörgetett videót dolgoz fel, DaBaby ugyanis kifigurázza benne azt, ahogy nemrég megvert egy arcot egy Louis Vuitton boltban, amiért az beszólt neki és cukkolta.

[vembed youtube=”SP3n-2enkRg” ] Már ezt a két számot hallva is feltűnhet, hogy DaBabyt kik is inspirálták, legyen szó kortársakról, vagy klasszikusokról. Egyrészt klipjeinek és szövegeinek sokszor bohókás, könnyed hangulata és stílusa egyértelmű párhuzamot nyújt Ludacris-szel – lásd Get Back -, és Busta Rhymes-szal – példának okául Break Ya Neck -, de a 2000-es éveknél maradva, a Carpet Burn upbeat alapján könnyedén el lehetne képzelni Nellyt is, annak Country Grammar-korszakából. Mindezek mellett a vad rapper 13 számos korongja összesen fél órát tesz ki, amiből következik másik magával ragadó jellegzetessége, hogy akárcsak a kortárs SoundCloud-rapperek garmadája, DaBaby is a rövid, egy-két perces, relatíve egyszerű rímekben gondolkodik, az első pillanattól belevágó, színes, energetikus, dinamikus cuccokat preferálja, falbontogató beatekkel és elsöprő, vidám karizmával, az egészet a trap világába csomagolva.

[vembed youtube=”LPBVHrQ18yI” ]Ugyanakkor amilyen hirtelen a magasba ívelt vírusvideóival DaBaby, olyan hamar majdnem össze is dőlt karrierje, közvetlen az idei sikerek előtt, hiszen tavaly amint egy- és ötéves gyermekeivel és azok édesanyjával a Walmart folyosóin vásároltak, egy 19 éves férfi fegyvert rántott, és a rapper – az illegálisan viselt – fegyverével részt vett a halálos kimenetelű lövöldözésben. A szokatlan zenész önvédelemre hivatkozott, nemrég végül a bíróság ejtette az ügyet kulcsszemtanú hiányában.

A média a figyelmét feltehetőleg még jó párszor magára fogja vonni DaBaby, hisz a rendőrségnek utoljára májusban okozott fejtörést, amikor egy miami koncert közepén több zsák hamis füvet kezdett el dobálni a közönségnek. Mint kiderült az álfű ügyében hiába nyomoztak volna, hisz az csak kiegészítő show-elemként szolgált Blank Blank számához:

„And half of them bitches was fake weed

When he open them up he gon’ hate me”

Érdemes lesz tehát továbbra is figyelni a traphez hű, abban mégis üdítő és furcsa cseppként ható csecsemő karrierjét.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés