Kövess minket

Stílus

David Bowie-ra emlékezik a divatvilág is

David Bowie nemcsak a zenében hagyott maga után maradandó életművet, hanem a divatra gyakorolt hatása is legendássá teszi.

Megosztva

A zenész vasárnap 69 évesen, hosszú betegség után hunyt el, és gyászolt az egész divatvilág is. A férfi divathéten a Burberry hétfői bemutatóján David Bowie zenéi szóltak a show előtt és után, a kifutón pedig a modellek sminkjükkel tisztelegtek a zenész előtt. Az egyikük a tenyerére írta Bowie nevét, és a kifutón végigvonulva felmutatta, mások csillámos sminket viseltek Ziggy Stardustra, Bowie egyik leghíresebb alteregójára emlékezve. Nemrég Jean Paul Gaultier párizsi bemutatóján is Ziggy Stardust híres aszimmetrikus fellépőruháját gondolta újra a tervező.

David Bowie olyan előadó volt, aki stílust formált és trendeket alkotott, nemcsak a zenében, hanem a divatban is. “Nagy művész volt és időtlen divatikon… aki referencia marad” – mondta róla Karl Lagerfeld a napokban. Az olyan divattervezők, mint Jean Paul Gaultier, Dior, Saint Laurent and Dries Van Noten mind sokat köszönhetnek neki: merész hajszínek, arany smink, magas válltömések, űrruhák, csillogó overallok mély kivágással – csak egy pár azok közül a Bowie-stílusjegyek közül, melyeket felhasználtak kollekcióikban. Bowie nem akart beolvadni a tömegbe és generációk ízlését formálta a 70-es 80-as években. Olyan tervezők készítették híres fellépőruháit, mint Alexander McQueen, Kansai Yamamoto, Issey Miyake, Giorgio Armani és Hedi Slimane.

Joan Paul Gaultier így emlékezett a legendás zenészre: “személyesen hatással volt rám az ő kreativitása, extravaganciája, a divatérzéke, hogy mindig megújult, a varázsa, az eleganciája és a nemekkel való játéka”

Bowie volt az első, aki a férfi-női határok elmosását, androgenitást hangsúlyozta a divatban. Minden egyes átváltozásával demonstrálta a smink és a ruha erejét, egész személyiségét beletette egy-egy újabb projektbe, különböző alteregókat alkotva magának. Ziggy Stardust megjelenését a Honey magazin egyik címlapja ihlette, melyen a modell Kansai Yamamoto, egyik kedvenc tervezője ruháit viselte. Azon a napon is így öltözött fel, amikor az Aladdin Sane album borítójának fotózására érkezett 1973-ban, és egy spontán gondolattal magára festette a sminkessel az azóta szintén legendássá vált, arcát átszelő villámot.

David Bowie zseniális alkotásai egy egész korszakot határoztak meg, és a befolyása mindig élni fog a zenében, divatban és kultúrában.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés