Kövess minket

Film

DiCaprio, figyelj: ez kell ahhoz, hogy jó Joker lehess!

A Warner Bros. első számú választottja a Joker-eredettörténethez nem más, mint Leonardo DiCaprio, megnéztük, mi tesz egy színészt igazán esélyessé Joker szerepére.

Megosztva

Forrás: Royy Ledger

A Joker előéletére koncentráló film az 1970-es években fog játszódni, és azt mutatja majd be vélhetően, miből lesz a pszichopata cserebogár. Ennek megfelelően korban egy, az eddigieknél fiatalabb színészt képzeltek el.

Joker karakterében viszont az a jó, hogy szinte semmi nincs vele kapcsolatban (az elmebetegségén kívül) kőbe vésve. Elég csak mondjuk Jack Nicholson és Heath Ledger Jokerére gondolni: míg az előbbi egy teátrális, mindig tökéletes sminkű, állandóan hahotázó, vidám őrült volt, addig Ledger alakítása sokkal komorabb és sötétebb. A létező legtávolabb állnak egymástól, mégis az ő Jokereik a leghitelesebbek. Éppen emiatt nehéz kitalálni, milyen Jokert szeretnének a készítők, pontosabban Todd Phillips, a Másnaposok rendezője, látni.

Eddig hivatalosan négyen bújtak a filmtörténet egyik legőrültebb gyilkosának bőrébe – ha nem számítjuk Mark Hamill-t, aki Joker hangját adja az animációs sorozatban, és videojátékokban -, Cesar Romero, Jack Nicholson, Heath Ledger és Jared Leto.

Felmerül a kérdés, hogy ha Hollywoodnak van éppen egy aktuális Jokere Jared Leto szerepében, akkor minek egy új? Ráadásul az Oscar-díjas színész még legalább kétszer zöldre fogja festeni a haját, mert készül a Suicide Squad 2, és a Harley Quinn spinoff-ban is szerepet kapott. A Warner azonban teljesen új irányt szeretne venni, és nem kér Leto Jokeréből. A The Hollywood Reporter értesülései szerint a színész ennek nem igazán örül: szerinte furcsa, hogy két Joker lesz egyszerre.

Szintén az amerikai portál szerint az első számú jelölt Leonardo DiCaprio, a stúdió pedig mindent meg fog tenni, hogy szerződtesse. Az eddigi alakítások egy olyan tendenciát mutatnak, amelyek körvonalazzák, milyen típusú színészek szoktak Jokerként befutni. Persze ezek alapján fél Hollywood versenyben lehet, mégis izgalmas az esélylatolgatás DiCaprio szempontjából.

Kor: 25-45

A jokerség egyáltalán nem korhoz kötött, elég ha megnézzük, hány évesen vállalták el a szerepet. Cesar Romero 58 évesen kapta meg Joker szerepét, ám a filmben nem tűnik ennyinek. Jack Nicholson szintén egy idősebb kivitelezése volt a karakternek, ő 52 volt, amikor Tim Burton rendezői keze alá került. Ehhez képest hatalmas ugrás volt Heath Ledger, aki a maga 27 évével a legfiatalabb volt a bohóc megformálói közül. Ugyanezt követte Jared Leto, aki ugyan több mint 15 évvel idősebb volt, mikor megkapta a szerepet, de fiatalos kinézete miatt nagyjából ugyanannyi idősnek tűnt Joker szerepében mint Ledger.

A tendencia tehát azt mutatja, hogy most egy fiatal, életerős Jokerre van szüksége a mozi népének, plusz ezt tovább erősíti a tény, hogy mivel egy eredettörténetről van szó, mindenképpen fiatal – vagy fiatalos kinézetű színész lesz a befutó. Leo 42 éves.

Forrás:

Szakmai elismerés – szobor vagy legalább jelölés

Joker szerepére eddig kivétel nélkül olyan színészeket szerződtettek, akik szakmailag is elismertek. Jack Nicholson például két Oscarral és négy Golden Globe-bal a háta mögött vállalta el az 1989-es változatot, Jared Letonak is a vitrinjében volt már mindkét szobra a 2013-as Mielőtt meghaltam transzvesztitájáért, mikor kiválasztották a szerepre. Heath Ledger A sötét lovag előtt három évvel a Túl a barátságon miatt ült a díjkiosztók esélyesei között, ráadásul a szakma egyik legnagyobb ifjú reménységeként emlegették. A sors szomorú fintoraként éppen Joker szerepéért kapta meg az Oscart egy hónappal halála után. Romero szerényen, de szintén beillik a sorba, neki is volt Golden Globe jelölése az If a Man Answers-ért. A sikeres előélet tehát kulcsfontosságú, főleg azért, mert a Warner ismét a díjátadókon szeretné látni a filmet, visszaidézni a Nolan-féle Batman filmek dicsfényét.

Legyen sztár

A szakmai elismerés mellett az is elengedhetetlen, hogy a színész világszerte ismert legyen, éppen ezért nem valószínű, hogy mondjuk a Han Solo filmhez hasonlóan egy szinte teljesen ismeretlen fiatal reménységet állítanak be Jokerként. Cesar Romero például a hollywoodi aranykor ünnepelt sztárja volt, ráadásul az 1966-tól futó Batman sorozatban rendre nagy színészek vállalták a mellékszerepeket. Romerot annyira akarták a szerephez, hogy eltekintettek a védjegyévé vált bajsza leborotválásától – a filmben jól látszik a fehér festék alatt megbújó bajusz. Jack Nicholsonért akkortájt két kézzel kapkodott mindenki, hiszen A Ragyogás és Száll a kakukk fészkére után a legsikeresebb évtizedeit élte. Heath Ledger első körben a tinilányok szívét hódította el a 10 dolog amit utálok benned és a Lovagregény című romkomokkal, később pedig a szakmáét is bátor szerepvállalásaival. Jared Leto pedig a zeneiparban és a filmiparban is hosszú ideje igazi szupersztár, akinek biztosan nem kell névjeggyel bajlódnia sehol.

Legyen karizmája

Joker messzemenően a karizmájáról híres, amelynek a film minden pillanatában sugároznia kell a vászonról. Épp ezért szóba se jöhetnek olyan, egyébként remek színészek, akiknek nincsen roppant erős kisugárzásuk. Romero kortársai mind azt mondták a színészről, hogy bármilyen szerepben nagyon sajátos, átütő stílussal, mégis rendkívül sokoldalú tehetséggel tudott tündökölni. Jack Nicholson esetében elég csak az ördögi vigyorára gondolni, és máris meghajlik a tér- és időkontinuum. Heath Ledgernél félő volt, hogy egy alapvetően szépfiúszerepből kitörni akaró, de attól még vitathatatlanul szépfiú jellegű színész hogyan fogja lehámozni magáról ezt a bélyeget, és átlényegülni. Sikerrel vette az akadályt, az általa alakított Jokernek olyan erős a karizmája, hogy szinte lemászik a vászonról egyenesen a néző lelkébe. Valami hasonlóra hajthatott Jared Leto is, aki sajnos egyfelől kissé túlripacskodta a szerepét, másrészt a Suicide Squadban nem igazán engedtek túl nagy teret Joker karizmájának.

Forrás:

DiCaprio esélyei

Az amerikai színész nagyjából az összes kritériumnak eleget tesz. Korát tekintve ugyan nem a legfiatalabb, ám kölyökképe miatt valószínűleg senki sem fogja az életkora miatt kizavarni a meghallgatásról. Tavalyelőtt végre az áhított Oscarját is megkapta A visszatérőért, a világhírnév és a karizma pedig nem is kérdéses. Ráadásul az esélyeit növeli, hogy állítólag Marton Scorseset is miatta vetették be a produkcióba. A rendezőóriás kifejezetten szeret DiCaprioval dolgozni, hisz nem egy főszereppel kínálta már meg – elég csak a Wall Street farkasára, a Viharszigetre vagy az Aviátorra gondolni. Azt rebesgetik, hogy a produceri székben helyet foglaló 74 éves rendező feladata lenne DiCaprio meggyőzése. A színész egyébként az IMDB szerint rá is ér, egyetlen elfoglaltsága egy saját film, megvette ugyanis Stephen Talty: The Black Hand című könyvének jogait, a forgatás viszont még nem kezdődött el.

DiCaprión túl is van élet, az esélylatolgatások már megkezdődtek. Már korábban is olyan nevek merültek fel lehetséges Jokerként mint Ryan Gosling, Jake Gyllenhaal, Elijah Wood vagy James Franco. De esélyt kaphatnak olyan ifjú, pszichopataszerepben már bizonyított fiatal színészek is, mint az American Horror Story Finn Wittrock-ja, vagy a Trónok harca vérfagyasztó Bolton Ramsay-je, Iwan Rheon.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés