Kövess minket

Film

Dokumentumfilm készül minden idők egyik legsikeresebb kosaras videójátékáról, az NBA Jam-ről

A játék, amihez Michael Jordan először nem adta a nevét, majd később azért lobbizott, hogy mégis bekerülhessen.

Megosztva

Forrás:

Azon korosodó, akarom mondani örökifjú gamerek, akik még a ’90-es évek füstös késdobálóiban, jobb esetben játéktermeiben szívták magukba a videójátékok iránti szenvedélyüket bizonyára emlékeznek még a Midway Games totálisan formabontó, NBA Jam című kosaras cuccára, melyben a fizika alapvető törvényeit meghazudtolva, elementáris erővel zsákolhattunk az NBA – akkori – legnagyobb sztárjaival. Valódi árkád játékról van szó, ahol nem a klasszik „öt az öt ellen”, hanem a jóval pörgősebb, utcai kosárlabdára hajazó, „kettő a kettő ellen” küzdhettünk meg barátaink, illetve a – mindig csaló – gép ellenében. A kosarasok fizimiskája sem volt éppen mindennapi, hiszen kissé eltúlzott, nagyfejű karakterekkel rohangálhattunk fel-alá, miközben a labda egy-egy csontnélküli dobás után tűzgolyóvá változva égette le a gyűrűről a hálót.

[vembed youtube=”S4NWrZAnFOE” ]Az NBA Jam majd’ harminc évvel ezelőtt, 1993-ban jelent meg először Amerikában, akkor, amikor még híre sem volt az EA szintén korszakos NBA Live sorozatának, és akkor, amikor az NBA népszerűsége kezdett igazán kilőni tengeren innen, s tengeren túl. A játék óriási sikert volt a maga idejében: a megjelenése utáni első naptári évben több mint 1 milliárd dollár profitot termelt, miközben igazi kultjátékká vált – ennek megfelelően mindenhol lehetett találkozni vele. Az NBA játékosok ugyanúgy nyomták meccsre menet a repülőn, vagy éppen edzés előtt és után, mint a mezei halandók otthon a Super Nintendójuk előtt ülve. Szinte mindenhova eljutott, némi késéssel még az NBA-vel csak ismerkedő kis hazánkba is.

Éppen ezért örvendetes a hír, miszerint a BestCrosses Studios már javában forgatja a videójátékról szóló egész estés dokumentumfilmjét Reyan Ali, 2019-es NBA Jam című könyve alapján. A készítők archív felvételek mellett megszólaltatják az egykori fejlesztőket, rajongókat, sőt, profi kosarasok egész sora mesél a játékkal kapcsolatos személyes élmenyeikről.

A filmet egyébként a Vince Carter karrierjét bemutató, The Carter Effect című dokuval ismerté vált Sean Menard rendezi.

(Hypebeast)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés