Kövess minket

Kult

Dollármilliókért kelt el egy Lincoln-kézirat

A becsült ár több mint kétszereséért, 2,2 millió dollárért (637 millió forintért) kelt el egy Lincoln-kézirat – közölte az árverést szervező Heritage aukciósház.

Megosztva

GettyImages 3424453
Fotó: Getty / Europress

Abraham Lincoln második beiktatási beszédének kézirata 150 évvel ezelőtt, csupán néhány héttel az amerikai elnök elleni merénylet előtt született. Az államférfit a déli államok egy fanatikus híve lőtte főbe közvetlen közelről 1865. április 14-én egy színházi előadás szünetében.

Lincolnt 1860-ban választották meg az Amerikai Egyesült Államok elnökének. A déli államok számára ez jó ürügy volt arra, hogy kilépjenek az államszövetségből. Az elnök azonban az unió rendíthetetlen védelmezőjének bizonyult, a polgárháború északi államok győzelmével végződött.

Négy évvel később Lincolnt újraválasztották, második hivatalba lépése után egy hónappal végzett vele a gyilkos golyó.

A szerdán elárverezett dokumentumon az elnök aláírása jól olvasható, mivel nagy betűkkel írta, feltehetően azért, mert a papírt Linton J. Ushernek, John Usher belügyminiszter tízéves fiának ajándékozta. A kéziratot másfél évszázadon át az Usher család őrizte.

A papír más okból is kiemelkedő történelmi értékkel bír: az Egyesült Államok történelmének egyik legfontosabb beszéde olvasható rajta.

(MTI nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés