Kövess minket

Hiphop

Dr. Dre, Travis Scott, Eminem is reagáltak a George Floyd halála miatt kitört tüntetésekre

Miközben Amerika forrong, egyre többen állnak ki a rendőri erőszak ellen.

Megosztva

Forrás:

Tovább eszkalálódtak a rasszizmus és rendőri túlkapások ellen tomboló tüntetések Amerikában, amik azután törtek ki, hogy előző hét elején meghalt egy George Floyd nevű fekete férfi Minneapolisban, miután egy rendőr közel 9 percig térdelt a nyakán letartóztatás közben. A tiltakozások egyre durvulnak, a hétvégén gyújtogattak a Fehér Ház környékén, könnygázzal oszlatták a tömeget az amerikai fővárosban hétfőre virradóra, de országszerte is már több mint négyezer embert vettek őrizetbe, a Nemzeti Gárda pedig egyre keményebben lép fel, hétfő hajnalban agyonlőttek egy fiatal tüntetőt Louisville-ben.

Eközben egyre többen érzik úgy a hiphop szcénából is, hogy érdemes a platformjukat arra használni, hogy az országban tomboló igazságtalanság ellen emeljék fel a szavukat. 

Dr. Dre például Lil Wayne Young Money Radio showjában fejtette ki, hogy mik kavarognak benne az esettel kapcsolatban. „Belefájdul a szívem ebbe a szituációba” – mondta Floyd haláláról. „Olyan érzés volt, mintha az a rendőr mindannyiunk nyakára rátérdelt volna, értem ezalatt a fekete embereket. És igen, ez borzalmasan fájdalmas. Fájdalmas, mivel sosincs vége. Mit kéne tennünk ahhoz, hogy végre vége legyen? Minek kéne hozzá történnie? Ez így nem mehet tovább.”

A producer azt is kiemelte, hogy a rendőrök annyira pofátlanul képések visszaélni a hatalmukkal, hogy fényes nappal, kamerázó emberek közt is képesek ilyet tenni. Pozitívnak látja viszont, hogy fehéreket is lát a tüntetők közt, és reményét fejezte ki, hogy talán most már tényleg elindul valami párbeszéd a rendőri túlkapásokról.

[vembed youtube=”0y0fDcmLbyY” ]A közéleti témákban ritkán megszólaló Travis Scott egy hosszabb Instagram posztban fejezte ki a gyászát George Floyd családjának. A rapper szerint folyamatos a fájdalom és a düh a fekete közösségben, mivel nem hallják meg a segélykiáltásukat. „Reformra van szükségünk a rendőri eljárásokban, és felelősséget kell vállalniuk!” – írta.

[instagram]CA3xm7WJBuX[/instagram]
JAY-Z szavak helyett inkább a tetteket preferálja. A rapper és mogul felhívta Minnesota állam polgármesterét, Tim Walz-ot, hogy arra kérje, George Floyd halálának felelősét tényleg ítéljék is el. Walz szerint barátságos beszélgetés zajlott köztük, melyet úgy foglalt össze, hogy igazságot kell szolgáltatni.

[twitter]https://twitter.com/JAY_Z_Daily/status/1267123017630601218[/twitter]
Arról már tegnap írtunk, hogy J. Cole is kiment tüntetni a saját városában, de nem ő az egyetlen, hisz Tyler, The Creator is csatlakozott a tiltakozókhoz Los Angelesben. A fosztogatásokról is megosztotta a véleményét, mint egy Instagram kommentben írta, az sem lenne baj, ha bevernék a GOLF üzletének az ablakát, mivel ez az egész többről szól, mint pár széttört üveg és falra fújt mérges graffiti.

[twitter]https://twitter.com/nugmob/status/1267269855373336577[/twitter]
Young Thug a neten keringő sok protest poszt közül osztotta meg az egyik legjobbat: „Inkább hagyják, hogy leégjen az egész nemzet, minthogy letartóztassanak a sajátjaik közül 3 embert” – utalva arra, hogy csak a Floydon térdelő rendőrt vették eddig őrizetbe, a helyszínen lévő másik 3 járőrt nem.

[instagram]CA4JtEGn3m4[/instagram]
Eminem sem maradt néma, bejelentette, hogy a Shady Records is csatlakozik ahhoz a zeneipari kezdeményezéshez, melynek keretében egy napra leállnak a munkával, hogy így hívják fel a figyelmet a faji diszkriminációra. A rapper több nonprofit-szervezet támogatására is megkérte a rajongóit.

[instagram]CA4M3ROBOJJ[/instagram]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük