Kövess minket

Hiphop

Earl Sweatshirt és The Alchemist titkos kollab albumának nyomában: létezik vagy trollkodás?

Megosztva

2019. január 29-én valaki megkérdezte a legendás hip-hop producert, Alchemistet, hogy készít-e valaha kollab albumot azzal az Earl Sweatshirttel, akivel hangzásvilágban kifejezetten kiegészítik egymást, illetve már több közös tracket is csináltak. A válaszával megnyitotta a hip-hop Agatha Christie regényét: Készítettünk egyet és kamu néven ki is adtuk. Youtube. Keresd meg. Te vagy az.

Valószínűleg a leglelkesebb rajongók már ekkor előálltak a legkreatívabb keresési ötleteikkel Youtube-on, ám a többség inkább trollkodásnak könyvelte el a tweetet. Ugyanakkor bő két évvel később Alchemist olajat locsolt a tűzre, amikor egy újabb tweetet tett közzé a következő üzenettel: Egy egész albumot elrejtettünk Youtube-on, kamu néven és Youtube oldalon. Kamu album cover, dalcímek, az egész 9. Senki sem találta még meg.

Mivel ez már egy fokkal komolyabbnak hangzott, mint az első, random tagnak adott válasz tweet, így megkezdődött az elrejtett album utáni vadászat. A gond ott kezdődik, hogy kamu előadói néven, kamu albumot megtalálni azon a Youtube-on, amire naponta 720 000 órányi tartalom kerül feltöltésre, kb. lehetetlen. A kincskereső rajongók vaktölténnyel lövöldöztek csak, semmit nem lehetett találni a témában, ám aztán felbukkant egy Clayman Clutcher nevű felhasználó – erre sokan azt hiszik, hogy Earl burner (másodlagos, kamu név alatt használt) accountja. Ezt többek közt arra alapozzák, hogy Clayman rendszeres visszatérője volt az Earl számok alatti kommentszekcióknak, ahol állandóan negatív véleményének adott hangot (szerinte Earl nem tud rappelni vagy producerkedni), ergo Earl a saját rajongóit heccelte. Ezenkívül a csatornán fellelni egy investigate me nerd elnevezésű lejátszási listát, ahol csak chicagói rapperek zenéi vannak összegyűjtve – Earl chicagói születésű. További nyom, hogy a Clayman által feltöltött alapokon erősen tetten érhető MF DOOM inspirációja, valamint két számnál is DOOM van a vizuálon, ugyanúgy, ahogy a csatorna borítóképén is – Earl köztudottan óriási MF DOOM fan. Ha ez sem lenne elég, akkor fontos megemlíteni, hogy hasonló elnevezésű felhasználó trollkodta az MF DOOM-hoz köthető hip-hop közösséget, hisz egy Freestyle Fletcher nevű account folyton negatív hangvételű kommenteket írt MF DOOM-mal kapcsolatban. Tette ezt olyanannyira feltűnően, hogy emberek elkezdték azt feltételezni, hogy az account DOOM másodlagos, troll felhasználója. Lehet, hogy Earl ugyanezt csinálja csak Clayman Clutcherként?

Az acc-nál feltöltött videók – egyet leszámítva – mind egy-egy beat-et fed és stílusából adódóan abszolút elképzelhető, hogy Earl keze munkája. Érdemes a kommenteket is feltúrni kicsit, hisz az EARL SWEATSHIRT CANT RAP (BEAT 1) videónál például készpénznek veszik a hallgatók, hogy épp az Odd Future lofi istene egyik alapját hallják.

A csatorna első feltöltött videója egy garázsban lett felvéve 2013. májusában, ezen néhány srác épp alapokat készít (egyikről sem mondható meg, hogy Earl lenne az), majd 2013. augusztusában megjelent Earl Sweatshirt Doris című lemeze. Az egyik, 2017-ben feltöltött videó a csatornán a CLUTCH RETURNS…, amelyhez valaki azt kommentelte: Earl finally ya back. Erre érkezett egy évvel később, 2018-ban Clayman válasza, miszerint New album comin soon, majd még abban az évben megjelent Earl Some Rap Songs című albuma. 

A lelkes detektívek felfedezhetnek némi összhangot, jelzéseket Clayman Clutcher accountján, amelyek esetleg további segítségként szolgálhatnak az elveszett album megtalálásában. A fagyi motívum egyértelműen hangsúlyos, hisz látható az MF DOOM-os borítóképen, a feltöltött videók címeiben és leírásaiban is fagyi ízek szerepelnek, illetve ha valaki felkeresi Clayman Clutcher Twitter oldalát, akkor szembesülhet azzal a 3 poszttal, amely egy jégkrém tematikájú, beateket kínáló gofundme oldalra irányítja az embert. Ezenkívül az utolsó előtti Youtube-os feltöltése (mystery flavor #2) egy akár album covernek és tracklistnek is betudható képeket is mutat.

Clayman Clutcher Youtube csatornáján egyébként épp december 18-án volt egy új feltöltés (azt megelőzően 2021. október 10-én), amellyel egy időben a Twitter fiókján is posztolt, miszerint a gofundme kapui ismét nyitva és várja a felajánlásokat – 980 dollárnál jár a kitűzött 1500-hoz képest. Ez az összeg elég impozáns, ha egyébként nem is Earl-ről, hanem egy trollról van szó, aki így jut némi bevételhez.

Amikor az internet legbuzgóbb zene nerdje, Anthony Fantano interjút készített Alchemisttel, rákérdezett a szóban forgó titkos albumra, amire a producer azt válaszolta, hogy még mindig a mátrixban lebeg és már azt sem tudja, hogy fenn van-e Youtube-on. A duó másik oldaláról, Earl Sweatshirt részéről semmilyen megerősítést nem nyert az, hogy ez az album valaha elkészült vagy épp fenn lenne a videó megosztón. Tovább mélyíti a rejtélyt a tény, hogy Earl játszott a Donald Glover nevével fémjelzett Atlanta című sorozat 4. évadának első részében, ahol egy Blueblood nevű rappert alakított. Az epizódban az egyik főszereplő, a rapper Paper Boi megtudja, hogy a másik rapper, Blueblood már 3 hónapja elhunyt (MF DOOM halálhírét is 2 hónappal a tragédia után közölték), így beteszi az utolsó lemezét az Earl által megformált előadónak. Hallgatás közben felfigyel, hogy a dalszövegben rejtett nyomok utalnak Blueblood temetésére. 

Az Atlanta sorozat szereti a hip-hop világ történeteit, anekdotáit alapul venni néhány epizód, jelenet megalkotásánál: az egyik részben például (bár a rapper arcát nem mutatják) 2Pac halálát mutatják be, egy másikban pedig Bobby Shmurda baromi erős szekunderszégyent hordozó magánszámát mutatják be a kiadó előtt. Hogy Earlt ilyen kontextusban szerepeltetik a sorozatban azzal sem nem megerősítik, sem nem cáfolják a titkos album körüli misztériumot. További érdekesség, hogy Clayman Clutcher Youtube csatornájának Közösség aloldalán 3 hónappal ezelőtt megjelent a következő szöveg: one more. than im done for awhile. Ez vonatkozhat az időközben a csatornára feltöltött zenére is, de arra is utalhat, hogy Earl hamarosan megjelentet egy albumot, majd visszavonul egy időre.

Ha amolyan Telex-es clickbait-híradós stílusban szeretnék válaszolni a címben szereplő kérdésre egyszerűen annyit írnék: nem derült ki. Mindenesetre túl sok a véletlen ahhoz, hogy ne legyen az az érzetünk, hogy mintha találtunk volna valamit, de nem tudjuk, hogy mit és mit kéne kezdeni vele. Akár létezik az album, akár totál vakvágányon haladnak a nyomozással az Earl-Alchemist fanok, meg kell hagyni, hogy némi naivitást megengedve magunknak a hip-hop egyik legizgalmasabb sztorijába csöppenhetünk.

(Youtube)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés