Kövess minket

Aztaa

Ebben a faluban él a legtöbb száz év feletti ember – kutatók vizsgálják, miért

Egy olasz faluban minden tizedik ember megéri a száz éves kort. A diéta, a mozgás, vagy sok szex miatt? Egy kutatócsoport fél évre odaköltözött, hogy kiderítse.

Megosztva


Acciaroli egy festői olasz falu Nápoly alatt, mely arról nevezetes, hogy a 700 lakójának több mint tíz százaléka elmúlt már száz éves. A római Sapineza Egyetem és a Sandiego Orvosi Iskola kutatói hat hónapot töltöttek el a faluban a lakosokat vizsgálva, hogy rájöjjenek a hosszú élet titkára.

A hormonok


A kutatók megfigyelték, hogy a falu idősebb lakóinak kivételesen jó a vérkeringése. A vérképből ki is mutatták, hogy jóval több van egy bizonyos hormonból, a
adrenomedulinból a szervezetükben – körülbelül annyi, amennyi egy egészséges 20-30 évesnek. Ennek a hormonnak a magas jelenléte érszűkületet okozhat, ami keringési problémákhoz vezet. A hormon alacsony szintje tehát jó védőfaktor a különböző érrendszeri megbetegedések ellen, amelyek az egyik vezető halálozóoknak számítanak.

Az étkezés


Azt gyanítják az alacsony hormonszint nagyrészt az egészséges táplálkozásnak köszönhető: a falu lakói frissen kifogott halat esznek, a saját kertjükben termesztik a zöldségeiket, gyümölcseiket és készítik az olíva olajat. Emellett rengeteg rozmaringot esznek, amelynek szintén keringésjavító hatása van, és az agyműködést is serkenti.

Az időseket érintő leggykoribb krónikus betegségekből itt egyik sem fordul elő túl sűrűn: sokkal kevesebb az elhízás, szívbetegségek és Alzheimer-kór, mint a nyugati országokban.

És a szex


Azt figyelték meg – nem is akarjuk tudni, hogyan – hogy az idősek a faluban igen aktív szexuális életet élnek. Talán ennek is köze van a hosszú életnek, a könnyedség és életöröm benne van a levegőben – fogalmazott a kutatás egyik vezetője, Dr. Alan Maisel.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés