Kövess minket

Aztaa

Egy becslés szerint több mint egymillió ember vallja magát transzneműnek az USA-ban

Több mint 1,4 millió felnőtt ember vallja magát transzneműnek az Egyesült Államokban – ismertette becslésének eredményét a Williams Institute agytröszt egy szakértői csoportja csütörtökön.

Megosztva

Az LGBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) közösséget érintő kérdéseket kutató Williams Institute felmérése szerint az amerikai felnőttek 0,6 százaléka azonosítja magát transzneműként.

A jelentést készítő egyik szakértő, Gary Gates népességkutató 2011-ben 700 ezerre becsülte a transzneműek számát, igaz, ezt az előző évtized adatai alapján tette.

Az új, 1,4 milliós becslést még átfogóbb adatok felhasználásával készítették, és munkájukat segítette az is, hogy a transzneműek időközben jóval nyitottabbak lettek a nemi identitásukkal kapcsolatban – mondta Gates.


A Williams Institute elemzői ezúttal a járványügyi hatóságok 2014-es adatait használták a felméréshez. Akkor 19 államban kérdeztek embereket nemi identitásukról, az agytröszt pedig a válaszok alapján számította ki az 50 tagállamra kiterjedő becslését.

A legtöbb transznemű felnőtt Hawaii, California, Új-Mexikó és Georgia államokban él. Ezekben az államokban a népesség csaknem 0,8 százaléka vallja magát transzneműnek. A legkevesebben – a népesség 0,3 százaléka – Észak-Dakota, Iowa, Wyoming és Montana államokban vannak.

Gates szerint a 18 és 24 év közötti fiatalok és az etnikai kisebbségek között a legmagasabb a transzneműek száma.

A transznemű közösség jogai az elmúlt hónapokban a figyelem középpontjába kerültek az Egyesült Államokban, főleg miután több államban is született őket hátrányosan érintő törvény. Az egyik például azt írja elő, hogy mindenkinek a születési neme szerinti mellékhelyiséget kell használnia a középületekben.

Ashton Carter védelmi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön, hogy azonnali hatállyal feloldja az amerikai fegyveres erőknél érvényben lévő tilalmat, miszerint transzneműek nem szolgálhatnak a hadseregben.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés