Kövess minket

Kult

Egy kairói szegénynegyedben találták meg II. Ramszesz fáraó nyolc méter magas szobrát

Az archeológusok a talajvízbe süllyedve bukkantak rá a szoborra, amely a több mint háromezer évvel ezelőtt uralkodó fáraót ábrázolja.

Megosztva

Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium az egyik legnagyobb felfedezésnek nevezte a nyolc méter magas szobor megtalálását. A leletet a modern Kairó keleti részén, Matariában, II. Ramszesz héliopoliszi temploma mellett fedezték fel.

II. Ramszeszt (Kr. e. 1279 és 1213) a legnagyobb egyiptomi uralkodónak tartanak, aki számos hadjáratot vezetett, birodalmának határai Szíriától Núbiáig nyúltak.

A mocsaras területen az egyiptomi és német kutatók a szobor felsőtestét és fejének egy részét találták meg, az utóbbit csütörtökön emelték ki a talajvízből.

A fontos leleten túl, egy másik mészkőszobrot is találtak, amely II. Ramszesz unokájáról, Széthi fáraóról készülhetett. Az archeológusok most azon dolgoznak, hogy  megtalálják a két szobor többi részét is, mielőtt nekiállnak a restaurálásnak. Ha a további vizsgálatok bebizonyítják, hogy valóban II. Ramszeszt ábrázolja a szobor, akkor a 2018-ban megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeum bejáratánál fogják felállítani.

[twitter]https://twitter.com/ticiaverveer/status/840558112830562304[/twitter]
[vembed youtube=”Tab5u31oHAA” ]
[twitter]https://twitter.com/ticiaverveer/status/839880597115817985[/twitter]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés