Kövess minket

Stílus

Egy kis divattörténelem: a garbó

Új rovatunkban annak járunk utána, honnan erednek a napjainkban népszerű trendek, ugyanis lássuk be, a divatban ritkán van új a nap alatt: ugyanazok a mintázatok térnek vissza.időről időre, kicsit más kombinációban. Elsőként a garbó történetét ismerhetitek meg.

Megosztva


A hosszú nyakú ruhadarab az utóbbi években ismét a reneszánszát éli. Greta Garbo 20. században élt színésznő után kapta a magyar nevét, aki gyakran mutatkozott benne, de nem ő volt az egyetlen híres viselője: Audrey Hepburn után is elnevezhették volna éppenséggel. Angolul a turtleneck (teknősnyak) kifejezést használják rá.

Az ötvenes években volt legnépszerűbb a ruhadarab, de már a 19. században is viselték, leginkább téli sportruházatként (biciklisták, hokisok). A 20. század elején a matrózok terjesztették el a divatban, akik az egyenruhájukkal számos trendet indítottak el, ám számukra inkább praktikus célokat szolgált a ruhadarab: a fedélzeten védett a hideg szél ellen.

A negyvenes évektől olyan szex-szimbólumok népszerűsítették a nők körében, mint Marilyn Monroe, Lana Turner, Jayne Mansfield, kihangsúlyozva vele a nőies idomokat és eltrejesztve az úgynevezett “sweater girl” stílust (gondoljunk a testre feszülő garbó, hegyes melltartó párosára) .

Az ötvenes években aztán meghódította a művészek, filozófusok ruhatárát is. Olyan volt a fekete garbó az egzisztencialistáknak, mint a hímzett trapéznadrág a hippiknek: egy szubkultúra divatjává vált. Jack Kerouac és követői, a beat nemzedék is előszeretettel viselte.

Allen Ginsberg, Peter Orlovsky, Barbara Rubin, Bob Dylan és Daniel Kramer, 1964. Forrás: Daniel Kramer

A munkahelyeken a hagyományos (öltöny-nyakkendős) öltözködés ellen való lázadásként jelent meg, és a formális öltözködés egy bevett alternatívájaként terjedt el a hatvanas években. Talán ezért választják még most is előszeretettel a hatalmi pozícióban lévők a fekete garbót, úgy mint Steve Jobs. Ha neki elég jó, akkor neked is!

Steve Jobs ruhatára 1998-2010. Forrás: touchmyapps.com

A kilencvenes években volt a garbó-láz következő fellángolása, most pedig a kilencvenes évek visszatérését éljük éppen a divatban, így kerülhetett elő újra a praktikus és – lássuk be – örökérvényű ruhadarab.

Bő bulcsiként ápol és eltakar, szűk felsőként szexi és nőies, viselheted a modern letisztultság jegyében vagy retro érzéssel a magas derekú farmeredbe tűrve, mellénnyel, miniszoknyával… gyakorlatilag nincs olyan outfit, amivel nem működik!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés